vrijdag 8 augustus 2014

Op de grote stille heide

De grote stille heide staat weer in bloei en dat willen wij graag zien. Op een mooie avond fietsen wij er naartoe. In volle vaart gaan we over het Ouwe Jansenpad en arriveren we op de Zilvense Heide in de Loenermark. Het is er prachtig en stil. Dat vinden twee vrouwen ook. Eén van hen belt even met haar man om te laten horen hoe stil het is. Dan is de stilte op de heide enkele minuten verstoord, want ze ratelt maar door. Na het maken van een aantal foto's vervolgen de twee vrouwen hun weg en is de stilte weergekeerd. Hier zou ik uren op een bankje kunnen zitten, maar dat doen we niet, want we willen nog verder over de heide fietsen.
Op verschillende plaatsen zijn bijenkasten geplaatst. Ik verheug me al op een heerlijke heidehoning.


We hadden nog een leuke ontmoeting met een ree. Het fototoestel hing om mijn nek, maar ik was helaas te laat, het dier liep al verder.


Dit huis, aan de rand van de Imbosch, nog net in de Loenermark, is  bekend als "het huisje van Van Ark". JAAP VAN DEN BORN bewoont het tegenwoordig. Op zijn website zijn prachtige tekeningen te zien. 
Vanaf hier wordt het weer klimmen. Daarna gaat het enkele kilometers in volle vaart naar beneden. Volgende week, als de hei nog paarser is, gaan wij weer kijken.


21 opmerkingen:

 1. Wat is het daar mooi Willy, en wat fijn dat die bijen het overleefd hebben, wij zijn 1 kast kwijtgeraakt, alle bijen zijn dood,
  Groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's Willy, wij zijn nog eventjes in jouw prachtige Zweden en dan komen we snel terug en kunnen we ook weer de bloeiende heide zien, nog iets om voor terug te komen, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willy,
  Hier in de buurt geen heidevelden, jammergenoeg, dus ik kan er niet even naar toe fietsen om te kijken. Dus hoe fijn is het dan dat jij dit wel doet en er zulke mooie foto's maakt. Wat een prachtig landschap, het woord oer-landschap komt in me op... Zo lijkt het al eeuwen hetzelfde, zo prachtig ongerept. Wat heerlijk om dit te zien. En volgende keer, als de heide nog paarser is, weer veel foto's maken hoor....
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende foto's, de stilte straalt er van af. Vroeger toen de kinderen klein waren gingen wij elk jaar op vakantie naar Beekbergen en hebben de Loenermark ook in alle hoeken gezien. Dat is wel lang geleden, niet dat ik nu te klagen heb hier in Frankrijk hoor, maar wel ontzettend leuk om weer even deze fijne herinnering op te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig om te lezen, wat hou ik van die hei, ik hoop het dit jaar ook te zien als het even lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's weer....de rust straal van de foto's af......en de kleuren....dat verstorven paars..met groen...Je zou er een quilt in deze kleuren van gaan maken....;0)
  Lieve Willy je doet me steeds weer beseffen in wat voor een prachtig stukje Nederland wij wonen!!!
  Hele fijne dag..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk de grote stille heide! Vandaag ook maar een fietstochtje maken naar de Dwingeler hei en hopen dat het hier ook zo stil is en niet overspoelt door toeristen.
  Bedankt voor de link naar Jaap van den Born.Kreeg alleen de indruk dat de werkstukken in een hoek afgebeeld zijn,waardoor ze wat vertekend zijn.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ben ik vroeger vaak op de Loenermark geweest! Vooral de trimbaan en de schaapskooi waren favoriet. Erg leuk dus om er hier bij jou over te lezen!

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe mooi is het daar zeg! Dit doet me denken aan mijn geboortestreek, ook daar was er veel heide te vinden net zoals hier op je foto's. Zonder tekst zeggen de foto's ook al genoeg, zelfs de stilte straalt er vanaf en straks heerlijke heidehoning, superlekker!!!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begon meteen te zingen Op de groooote stillle heide, dwaalt een herder eenzaam rond.
  Wat een schitterende foto's Willy en inderdaad Nederland is prachtig. Die mooie heide , wat heb ik daar vroeger veel gespeeld. Dan wel in Brabant waar ik woonde. Heerlijke herinneringen. Dank je wel.
  Lieve groet van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel erg mooi! Ik zou willen dat ik dit jaar op vakantie kon naar Nederland. Misschien volgend jaar. Hele mooie fotos!!!
  gr, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Willy,
  Dat was weer een prachtige foto reportage en ja, als er zo gekletst wordt dan verstoort dat de bijna 'heilige' stilte... Je versmelt weer voor een moment met de natuur en geniet in alle rust!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een rust. Wat een voorrecht om zo dichtbij dit moois te wonen. Hoewel je ziet het of niet. Ik ga nog even genieten. Heerlijk.mgroet,
  Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Altijd fijn zo'n fietstocht door de natuur en vooral het genieten van de stilte.

  Volgens mij is de bloeiende heide wel ongeveer de laatste drachtplant voor honingbijen en zolang er niet teveel kasten geplaatst worden zoals dat vroeger normaal was want dat kan fatale gevolgen hebben voor de diversiteit van wilde bijensoorten en andere insecten.Het heeft vooral te maken met de onrust en niet met de met de voedselconcurrentie. Wanneer de honingbijen imker door de bagger moet om zijn kasten te brengen en door het stof om ze op te halen is het een goed nazomer honingseizoen, vernam ik laatst.
  Niet dat in alle gevallen de honing voor consumptie gebruikt wordt,het bijenvolk kan er zich ook goed mee voeden de winter door totdat ze weer uitvliegen voor de eerste dracht.

  Hier is het in elk geval geen fietsweer of om iets anders buiten te doen,de regen komt met bakken uit de hemel.

  Fijn weekeind en geniet straks van de heidehoning met zijn ietwat pittige smaak!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi he de bloeiende heide en een prachtig gebied om te fietsen en te wandelen.
  Wij hebben het geluk om vlak naast de Ginkelse heide, bij Ede, een groot deel van het jaar te verblijven. Nu maak ik bijna iedere ochtend een wandeling over de bloeiende heide, vaak helemaal alleen. Echt een begin van de dag met een gouden/paars randje. Een aanrader maar vast ook heel bekend; de Posbank.
  Dank je wel Willy voor de mooie fietstocht!
  XXX Hetti

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je foto's laten de rust goed zien. Inderdaad de grote stille heide.
  Fijne zondag, groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben gek op heide de herinnering aan vroeger....
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen