zaterdag 30 augustus 2014

Via de brandtoren naar de Posbank

Vroeger ging mijn vader vaak met ons (mijn zusje en ik) op de fiets naar de Posbank. Er mochten dan ook vriendinnetjes mee. De fietstassen werden gevuld met een kleed, bal en badmintonrackets. Natuurlijk namen we ook proviand mee zoals ranja, dropjes, koekjes en appels. De weg naar de Posbank was voor ons, op de kinderfietsjes, een hele klim, maar we vonden het reuze fijn. Onderweg werd er gestopt en speelden we in het bos. De terugweg was, vergeleken met de heenweg, een fluitje van een cent. Het grootste deel vanaf de Posbank fietsten we in een sneltreinvaart huiswaarts. 

Toen we vorige week zaterdag naar VLIEGVELD TERLET fietsten, passeerden we deze paddenstoelwegwijzer met een afslag naar de Posbank. 
Het is zondagmiddag, we stappen weer op de fietsen en gaan naar deze paddenstoelwegwijzer. Hier nemen wij de afslag naar de Posbank. We komen  langs de Rheder- en Worthrhederheide.Een eindje verderop komen we op het Rozendaalse veld. Hier staat de brandtoren. Die is al sinds vele jaren niet meer in gebruik. De stichting Behoud Brandtoren Velp/Rozendaal, heeft kunnen voorkomen dat de toren gesloopt werd. Dit jaar bestaat de toren 65 jaar.


Weer iets verder, komen we bij het Rozendaalse zand. Het is een prachtige grote vlakte. Hier hangt een behoorlijke donkere lucht.


Vanaf hier is het nog enkele kilometers naar de Posbank We fietsen nu over een pad met links en  rechts heide.

Bij DE POSBANK is het erg druk, dat valt ons behoorlijk tegen. We maken rechtsomkeert en komen er later nog wel eens terug.

Op de terugweg passeren we NATUUROBSERVATIEPOST DE ELSBERG. Je ziet het daar in de verte, bovenop de heuvel. 


Ik zal even inzoomen, zo kun je het beter zien. Tijdens de bronsttijd, in september en oktober, kun je hier de burlende herten gadeslaan.Vanaf hier gaan de handen stevig aan het stuur en gaan we in een sneltreinvaart naar huis. Ongeveer een kilometer voordat wij thuis zijn  moeten we toch nog de regenjassen tevoorschijn halen. Het was een heerlijke fietstocht, die we snel eens overdoen, maar niet op zondagmiddag. 

14 opmerkingen:

 1. Ja, het is PRACHTIG daar..., jammer dat het zo druk was. Het is al weer lang geleden dat ik daar geweest ben, dus genoot ik dubbel van je mooie foto's!

  Fijn weekend nog, groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi is het daar toch.Sinds de verhuizing naar Drenthe niet meer geweest.
  Heb ook zo'n hekel aan veel mensen op de mooie plekjes.Dat gebeurt hier ook vaak in het Drents-Friesche Wold-niks geen rustige fiets-/wandeltocht.
  gezellige zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig...zo dom dat wij daar niet vaker naar toe gaan. Want op je foto's zie ik dat ik toch echt wel iets mis, de natuur is er zó mooi! Fijn dat jullie zo genoten hebben!

  Fijn weekend nog. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig gebied is het daar he?
  Dat verveelt niet snel om het nog eens over te doen!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk met je te hebben meegefietst, het weer was inderdaad een beetje onbestendig ;-)
  groetjes en een fijne zondag. Als je trouwens van een proeverij houd/wijntje is er morgen Chateau Buren. zie www.burenstad.nl/site/chateau-voor-buren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anita, dank je voor de tip. Het zal deze keer niet lukken, maar ik noteer het wel. Jij in ieder geval veel plezier!

   Verwijderen
 6. Wat een heerlijke fietstocht! Ons land is toch maar weer heel bijzonder in verscheidenheid.
  Ik ga het onthouden over de burlende herten dat zou ik heel graag nog eens willen zien.
  Ik heb genoten! Wij zaten hier de hele dag in de regen.
  Fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw Willy, wat een prachtig natuurgebied!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer zo'n heerlijk stukje Nederland. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,
  Wat een heerlijke fietstocht weer. Ik vraag me nu af, is het te doen van Klarenbeek naar de Posbank, op een woensdag is het wellicht minder druk van op zondag... Ik ga het eens nakijken...
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Mirjam, het lijkt mij wel te doen. Ik zal je nog twee routes toesturen.

   Verwijderen
 10. Oh, wat mooi weer! Maar ik vraag me steeds af waar die naam nou vandaan komt, ik vind hem zo grappig! Heeft Posbank een speciale betekenis Willy?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Stefanie, via het vetgedrukte linkje "Posbank" kom je het te weten. Ik zal de beschrijving hier ook plaatsen.

   De Posbank is een stenen bank die in 1918 aan de rand van Herikhuizerveld is geplaatst op een hoog punt met zeer fraai uitzicht. De in de bank genoemde data ’1893 - 7 mei 1918’ herinneren aan het zilveren jubileum van de 2e voorzitter van de ANWB en hoofdconsul de heer G.A. Pos. ’Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben’, zo luidt de verdere inscriptie op de bank. In de volksmond heeft het aangrenzende gebied geleidelijk ook de naam ’Posbank’ gekregen, zoals dat ook het geval is met de naastgelegen horecagelegenheid.

   Verwijderen