donderdag 3 augustus 2017

Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg

Woensdag reisden we af naar 's-Heerenberg in de Achterhoek. Het stadje ligt tussen de Duitse grens en het heuvelachtige Montferland. 

De tocht gaat door een prachtig landschap. In 's-Heerenberg volgen wij de bewegwijzering naar Kasteel Huis Bergh, want dat is ons reisdoel. Aan 's Gravenwal parkeren wij de auto. Het is nog te vroeg voor de bezichtiging van het kasteel. Wij wandelen naar de Muntwal. Tegen de gevel van het huis, op de hoek met de Hofstraat, staat een heksenbeeld dat herinnert aan het verhaal van Mechteld ten Ham. Terwijl arme Mechteld nog door mijn hoofd spookt, staan we inmiddels bij het voormalig Berghs Muntmeesterhuis. Een aantal van de munten die hier geslagen werden, zullen we straks nog in de muntenkamer van het kasteel zien. Deze woningen aan de Muntwal dateren uit 1941. Ze werden gebouwd op het terrein van de voormalige borstelfabriek.


De toren werd in 1982 herbouwd op de fundamenten van de toren die in 1560 op de stadsmuur stond. 

Wij wandelen nu over de stadswal en genieten van het prachtig uitzicht op het oude stadsdeel en het kasteel. Bij kasteel Huis Bergh kun je ook vorstelijk logeren, o.a. in de ronde toren.De grote vierkante toren, met wachttorentjes op de hoeken, gaan we straks nog beklimmen.
Het Kasteel Café, gevestigd in het voormalige koetshuis en rentmeesterswoning, is al geopend. We zien de gasten op het terras zitten.Als we vanaf de stadswal over het pad naar de kasteeltuinen in de Plantage wandelen, zien we in de verte de kerktoren van het Duitse Hoch-Elten. 


De kasteeltuinen werden de laatste jaren hersteld en zijn in 2016 geopend. In de noordelijke tuin bevinden zich o.a. een vijver met een fontein en een labyrint van bakstenen paadjes. In het grote gebouw zijn vier woningen. Vroeger was het de overdekte kaatsbaan. In de zuidelijke tuin staan fruitbomen en wilde bloemen. Helaas is er geen moestuin aangelegd.Deze bank vinden we uitermate geschikt voor een kleine pauze en onze boterhammen op te eten. Daarna gaan we via de loopbrug naar het kasteel. Naast de ronde toren kun je ook logeren in de platte toren. In de tuin bij beide logeertorens zijn prachtige bloemenperken en speciaal gereserveerde zitjes voor de gasten.


In het Kasteel Café halen wij de entreekaartjes. De mevrouw aan de balie vertelt ons dat de deuren naar het kasteel ieder moment open kunnen gaan.

Wordt vervolgd!

Informatie:
 http://huisbergh.nl/
http://mechteldtenham.nl/

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's heb je gemaakt, ik woon in de buurt dus ken het goed.
  Er binnenkort ook weer een echteld ten Ham weekend.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Thea, ik heb een linkje naar het Mechteld ten Ham Weekeinde toegevoegd. Dank je en veel plezier gewenst!
   Je woont in een prachtige omgeving!

   Verwijderen
 2. Bij jou zie ik altijd de mooiste kastelen. Van deze had ik nog nooit gehoord. En de plaatsjes eromheen zijn meestal ook zo mooi.Zoals ook dit weer. Mooie huisjes zo rond het kasteel, mooie paadjes en dan de heks, schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat indrukwekkend allemaal. Komt op het te-bezoeken-lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen