dinsdag 15 januari 2019

Nederland Breit in Keramiek - Purmerends Museum

Onderstaande flyer nam ik mee van ons bezoek aan het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw Buinen. Waarschijnlijk zal ik niet in de gelegenheid zijn om de tentoonstelling te bezoeken, maar ik wil de informatie toch graag delen. 


Nederland Breit in Keramiek toont op een creatieve manier raakvlakken van twee oude ambachten; plateelbakken en breien.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het kunsthistorisch onderzoek van textielkunstenares Constance Willems naar afbeeldingen van breien in de Nederlandse kunst, die zij vervolgens toepast in haar eigen werk. Haar gebreide objecten zijn onder meer gebaseerd op een afbeelding zelf (straatje van Vermeer), op kleuren (Delfts Blauw), op herkomst (Marken), oude patronen (kleding van poppen) of details (steekmouwen en kraag op een tableau van de jonge koningin Wilhelmina).

In de tentoonstelling zijn tegels, tegelplaten, tableaus en plastieken te zien met het thema breien uit eind 19e-begin 20e eeuw. Modern keramisch breiwerk van Marie-Christine Berk vormt een prachtige hedendaagse aanvulling. Bron: Purmerends Museum.

Informatie: 
https://purmerendsmuseum.nl/Nederland-Breit-in-Keramiek
http://www.knitdesign.com/  (website Constance Willems)
http://www.mcberk.com/
https://detantevantjorven.blogspot.com/2019/01/keramisch-museum-goedewaagen-in-nieuw.html

3 opmerkingen:

  1. Dat lijkt mij een mooie tentoonstelling. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel bijzonder het thema 'Breien in keramiek'. Ik hou van oude tegelplateaus, het zal vast een prachtige tentoonstelling zijn, maar wel erg ver weg....
    Groetjes, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen