maandag 28 januari 2019

Torf- und Siedlungsmuseum in Wiesmoor

Na het bezoek aan "Blumenreich" in Wiesmoor, bezochten we het naastgelegen Torf- und Siedlungsmuseum (Veenmuseum). Wij waren aangenaam verrast door dit mooie en verzorgde openluchtmuseum.

Wij beginnen bij de dorpswinkel. In het Duits "Tante Emma Laden", dat klinkt ook veel leuker.


Het gezellige café waar urenlang thee gedronken kan worden, wel Ostfriesen-Tee! 
Via de moes- en bloementuin wandelen we naar het volgende huis. Zo te zien is de was al gedaan en hangt het te drogen. 


Het rietgedekte kolonistenhuis bestaat uit een woon-slaapvertrek en een gedeelte met gereedschappen.In het bakhuis is de bakker aan het bakken. We zien hoe de Krintenstuten (krentenbroden) worden gebakken. Op de heerlijke geur komen veel belangstellenden af. Wij nemen natuurlijk zo'n krentenbrood mee naar huis. 

Bezoekers zitten aan de koffie en  thee (natuurlijk Ostfriesen-Tee), waarschijnlijk met een plak van de zojuist gebakken Krintenstuut.
De schuur met apparaten en gereedschap.


De smederij.In het kolonistenhuis bevinden zich o.a. schoen- en kleermakersgereedschappen en is er een prachtige trouwkamer.

In de dorpsschool mogen  kinderen de houten klompjes op het rek zelf uitproberen en kunnen ze plaatsnemen in de schoolbankjes.Buiten staan grote machines die gebruikt werden bij de turfwinning.Als laatste nemen we nog een kijkje bij dit piepkleine oude veenhuisje. Wij hebben genoten van dit openluchtmuseum en hadden VÖL PLÄSEER!

Informatie:
https://www.torf-und-siedlungsmuseum.de/
https://detantevantjorven.blogspot.com/2019/01/blumenreich-blumenhalle-und-gartenpark.html

5 opmerkingen:

 1. Willy I especially loved seeing the bakery. We live above the Italian bakery in our village. My husband works at night with the Italian baker. They bake the bread for the morning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke plek, daar houd ik wel van. Ik zet hem op het lijstje. Bedankt. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat laat je ons door de foto's weer mee genieten. De mooie geborduurde kleedjes op tafel waar zie je dat tegenwoordig nog. De foto'van de smederij deed mij denken aan de smederij uit mijn jeugd waar de paarden beslagen werden.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige foto's van deze Openluchtmuseum, echt iets om op ons wensenlijstje te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat prachtig!! Ik hoop er eens te komen.

  BeantwoordenVerwijderen