zaterdag 20 april 2024

Een bezoek aan kasteel Hackfort

Landgoed Hackfort in Vorden is sinds 1981 in bezit van Natuurmonumenten en is vrij toegankelijk. We komen er om te wandelen, in het voorjaar voor de stinsenplanten en in de zomer voor de kunstroute. Bij elk bezoek doen we een rondje door de moestuin. Het kasteel zien we alleen van afstand. We weten dat er vakantieappartementen zijn en dat er concerten worden gegeven. Dit jaar bestaat landgoed Hackfort 700 jaar en zijn er tijdens een aantal weekenden opendagen. Tegen een vergoeding kan het kasteel bezichtigd worden. Wij bestelden tickets voor zondag 14 april. Tijdens de tour kwamen wij veel te weten over de geschiedenis en vooral over de laatste bewoners, van Westerholt van Hackfort. Deze laatste generatie bestond uit vijf kinderen, vier dochters en één zoon: Sannie, Emma, Zus, Clara en Arend. Alle vijf hebben hun deel van het landgoed nagelaten aan Natuurmonumenten. Hieronder volgt een verslag. Helaas was het te druk om in alle kamers foto's te maken.


Via de bordestrap komen we in de grote hal op de bel-etage. Hier starten we de tour, zonder gids en in eigen tempo. Er zijn mensen van Natuurmonumenten aanwezig aan wie we vragen kunnen stellen. In de grote hal met imposante dubbele trap staat ook een klokkenstoel en aan de muren hangen geweien. Vanuit de hal komen we in de Van Westerholtzaal, hier worden o.a. concerten gegeven. Via freule Sannies Salon gaan we naar de Suite freule Clara en Suite baron Arend.

De hal 

De hal - klokkenstoel

Van Westerholtzaal

Van Westerholtzaal

Freule Sannies Salon 

Suite freule Clara

Suite baron Arend

Suite baron Arend

Baron Arend

Via de trap in de grote hal gaan we een verdieping hoger. Hier zijn drie suites: de Schatkamer, Suite freule Emma en Suite freule Zus.

De Schatkamer

Suite freule Emma

Suite freule Emma

Suite freule Zus 

Suite freule Zus

Suite freule Zus

Suite freule Zus

Suite freule Zus

In de laatste kamer maken we kennis met nog een voormalig bewoonster van het kasteel, huishoudster Heintje. Zij heeft vele jaren trouwe dienst bewezen en mocht na het overlijden van de freules en baron kosteloos op het kasteel blijven wonen tot haar overlijden (1981). Op een kast in haar salon staat een foto van Heintje in gezelschap van Emma en Sannie. De freules hielpen trouwens ook een handje mee in het huishouden.

Heintjes Huiskamer

Heintje (rechts) met de freules Emma en Sannie

Via de wenteltrap in een van de ronde torens begeven we ons naar het souterrain. Voor bezoekers die slecht ter been zijn is er zelfs een lift. In de oude keuken treffen nog mooie historische details aan. Verder is het hier beneden een doolhof aan ruimtes, met: de geschiedenis van Hackfort, een filmzaaltje waar een film te zien is over het landgoed en de laatste bewoners, een portret van Berend van Hackfort (de bekendste bewoner), de oude waterput en moderne toiletten. 

De oostelijke toren met lift en wenteltrap - het originele behang

Souterrain - de keuken

Souterrain - tijdlijn geschiedenis landgoed Hackfort

Souterrain - tijdlijn geschiedenis landgoed Hackfort

Souterrain - de bekendste bewoner: Berend van Hackfort 1475-1557


Via het souterrain verlaten we kasteel Hackfort. Wij vonden het bezoek leuk en interessant. Bij thuiskomst ben ik eens gaan kijken in de concertagenda en heb tickets gekocht voor een optreden van Carel Kraaijenhof (bandoneon) en Mariette Petkova (piano). 

Informatie;
https://detantevantjorven.blogspot.com/2020/05/een-zondagmorgenwandeling-op-landgoed.html

7 opmerkingen:

 1. Beste Willy,
  Nou dat was weer reuze interessant om daar rond te lopen.
  Mooi onderhouden kasteel overigens!
  En dan zo'n mooi optreden in het vooruitzicht als mooie afsluiter!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een mooie reis,
  nog een mooi kasteel.
  Ik vind de damessuite erg leuk.
  Bedankt voor de mooie foto's, vriendelijke groeten
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, het is mooi daar, wij wandelen er ook regelmatig en wij vonden het ook leuk om nu eens in het kasteel te kunnen kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ein herrschaftliches und herrliches Schloss ist das liebe Willy. Danke dass wir hier auch einen Einblick in die Räume bekommen haben. Schöne Fotos hast Du mitgebracht.

  Liebe Grüße
  Kerstin und Helga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik je foto's zie, hoor ik de houten vloeren bijna kraken!
  Het is leuk om eens ergens binnen te kunnen kijken, waar je anders niet zo snel de kans voor krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Very nice visit. I like the wall papers in some rooms and the framed one too.nice to be able to visit it

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi is het daar. Moet het onthouden

  BeantwoordenVerwijderen