vrijdag 30 augustus 2024

Een wandeling in de tuin van Haus Ruschhaus in Münster

In maart waren we bij Burg Hülshoff in Havixbeck (Duitsland). Dichteres en componiste Annette von Droste zu Hülshoff (1797-1848) woonde hier met haar ouders, broers en zus. We wandelden destijds in het park, maar deden geen bezichtiging van het huis. In juli waren we bij Haus Rüschhaus, dat is het huis waar Annette na de dood van haar vader samen met haar moeder en zus in 1826 ging wonen. Annette woonde hier tot 1846. Het was onze bedoeling om beide huizen deze keer te bezichtigen, maar i.v.m. het ingelaste uitstapje naar de 'Alltagsmenschen' in Wiedenbrück bleef het alleen bij een wandeling door de tuin van Haus Rüschhaus.

















Informatie:
https://www.burg-huelshoff.de/orte/haus-rueschhaus
https://detantevantjorven.blogspot.com/2024/04/een-wandeling-in-de-tuin-van-burg.htmlhttps://www.burg-huelshoff.de/orte/burg-huelshoff

woensdag 28 augustus 2024

Een dagje Achterhoek met kleindochter Guusje

Vorige week hadden we een uitstapje met kleindochter Guusje. We hadden haar beloofd om naar het bloemencorso in Rekken in de Achterhoek te gaan. Om 14.00 uur wilden we daar zijn. We hebben er meteen maar een dagje Achterhoek van gemaakt. Onze eerste stop was Vorden. Om 10.15 uur startten we vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Almenseweg een wandeling naar kasteel Het Enzerinck en kasteel Den Bramel. 







De theetuin van Veldwijk








Na deze wandeling was het tijd voor de lunch. We reden naar Lochem en zochten daar een mooi pauzeplekje aan de Berkel. Het broodje kaas smaakte daar extra lekker. 



Vanaf Lochem reden we via Barchem naar Eibergen. In Eibergen hebben we een aantal jaren gewoond. Hier hebben onze zoon, de vader van Guusje, en onze dochter hun eerste levensjaren doorgebracht. Toen we gingen verhuizen zat onze zoon in groep 1 van de basisschool, dus ongeveer zo oud als Guusje nu is. We reden langs ons oude huis en langs de basisschool. En omdat er in Eibergen al vele jaren overheerlijk schepijs wordt gemaakt, sloegen we dat adres niet over.
 

En toen was het tijd om naar Rekken te gaan, naar het bloemencorso. Het bloemencorso in Rekken wordt verzorgd door verschillende buurtschappen. Per buurtschap wordt er een wagen gebouwd met een actueel thema. De bouwsels worden helemaal bekleed met dahlia's. Kinderen uit de buurtschappen doen ook al mee met hun eigen bouwsels. Jong geleerd is oud gedaan! De optocht kwam twee keer voorbij (in beide richtingen) dus we hebben het van alle kanten goed kunnen bekijken. Toen we in Eibergen woonden, ben ik er met onze zoon geweest, maar hij heeft daar geen herinneringen meer aan. Guusje zal het als ze ouder is misschien ook niet meer weten, maar dan kan ze het nog eens op mijn blog terugkijken.
























Na het bloemencorso reden we via Eibergen terug, daar hielden we bij de Mallumsche molen nog een pauze. Op een bankje, met uitzicht op de watermolen en de Berkel, dronken we iets. Daarna was het tijd om huiswaarts te gaan. Wij vonden het een gezellige dag in de Achterhoek, hopelijk Guusje ook.




Deze happy stone vonden we bij de ingang van Landgoed Het Enzerinck. De steen ging als een schat met Guusje mee naar huis. 
 

Informatie: 
https://www.achterhoekpromotie.nl/eropuit/kastelen-en-landhuizen.php?naam=het+enzerinck+in+vorden
https://www.achterhoekpromotie.nl/eropuit/kastelen-en-landhuizen.php?naam=kasteel+den+bramel+in+vorden
https://detafelvanveldwijk.nl/theetuin/
https://bloemencorsorekken.nl/