dinsdag 6 augustus 2024

Beeldengalerij Het Depot in Wageningen

Beeldengalerij Het Depot in Wageningen is het museale podium voor hedendaagse beeldhouwkunst. Stichting Utopa maakt dit mogelijk. Er zijn zo'n 600 beelden van 65 hedendaagse kunstenaars. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Er zijn permanente en wisselende tentoonstellingen, verdeeld over drie locaties: het hoofdgebouw, De Peppel en Villa Hinkeloord. De drie locaties bevinden zich in arboretum (bomentuin) De Dreijen en arboretum Hinkeloord. In beide tuinen staan ook beelden. De meeste beelden (ook binnen) mogen aangeraakt worden en dat is best bijzonder. In Beeldengalerij Het Depot kun je wel enkele uren doorbrengen. Wij waren er vier uur en hebben nog niet eens alles gezien.

Het hoofdgebouw

Wij starten om 10 uur met een wandeling door arboretum De Dreijen. Hier drinken we ook op een bankje onze meegebrachte koffie op. Om 11 uur is het hoofdgebouw open en gaan we daar naartoe.





















Buste Carl Linnaeus



In het hoofdgebouw bekijken we de tijdelijke tentoonstelling 'Beeld in Beweging'. Deze tentoonstelling is nog tot en met 22 september 2024. 











































We kijken ook even om het hoekje bij Restaurant Linnaeus. De wand met minischilderijtjes trekt mijn aandacht.




Dit is een beeld van Emile van der Kruk en staat in de hal van het hoofdgebouw. In De Peppel worden meer dan 100 beelden van hem permanent tentoongesteld. Wij hebben De Peppel niet bezocht en houden deze tentoonstelling tegoed voor een volgend bezoek aan Het Depot.




Nadat we de tentoonstelling in het hoofdgebouw hebben bekeken, gaan we weer naar arboretum De Dreijen en nuttigen daar op een bankje onze meegebrachte lunch. Daarna begeven we ons naar de vlakbij gelegen Villa Hinkeloord. Hier moeten we aanbellen om toegelaten te worden. In de villa is een permanente tentoonstelling met beelden van Eja Siepman van den Berg. Naast de beelden van haar staan hier ook kopieën van beelden uit de Griekse oudheid. 



















In de moderne aanbouw van Villa Hinkeloord is een tijdelijke tentoonstelling met beelden van Petra Boshart. De beelden zijn ook te koop. Deze tentoonstelling is nog tot en met 26 januari 2025 te zien. Het is wel even wennen dat hier niets aangeraakt mag worden. 










De villa bevindt zich in arboretum Hinkeloord en deze is kleiner dan De Dreijen. In de winter, als de bomen kaal zijn, heb je hier ook prachtig uitzicht op de Rijn. Nu is alles zo begroeid, dat we er amper een glimp van op kunnen vangen.











Informatie:
https://www.hetdepot.nl

6 opmerkingen:

  1. Beste Willy,
    Deze 113 foto's zijn wel wat veel om met interesse te bekijken...
    Het Arboretum was geweldig maar het Depot in Wageningen zou mij totaal niet geboeid hebben.
    Zoals mijn Pieter altijd zei: In der Beschrenkung zeigt sich der Meister en hij had gelijk.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn afgelopen zondag ook naar het Depot geweest. Zeer de moeite waard en voor de niet museumkaarthouders, het is gratis.
    We hebben ook nog een wandeling gemaakt bij het groot arboretum. Daar was een tentoonstelling 'Beelden op de berg'. Persoonlijk vond ik die tegenvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De tuin is prachtig en de beelden zijn er helemaal op hun plek, ik vind het een mooie combinatie.
    En jeetje, wat een enorme verzameling beelden binnen! Ik kan me goed voorstellen dat jullie daar een hele poos hebben rondgedwaald.
    Het lijkt wel alsof jullie het museum helemaal voor jullie alleen hadden, alleen op het terras zijn wat mensen te zien.
    Het moet heerlijk zijn geweest om in alle rust en ruimte zoveel moois in jullie op te nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was für eine tolle Ausstellung liebe Willy, das war sicher sehr interessant und die Sammlung sieht riesig aus. So schön auch der Park/Arboretum. Ich liebe solche Orte und könnte dort stundenlang bleiben.

    Liebe Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie tuin en de beelden zijn ook prachtig, vooral de houten beelden zijn heel apart.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Willy!
    What a lovely garden and a lot of interesting sculptures.
    Have anice day /Marika

    BeantwoordenVerwijderen