vrijdag 9 augustus 2024

De Brummense Overtuin

De Brummense Overtuin stond al heel lang op mijn lijstje om eens te bezoeken, maar het kwam er steeds niet van. Nu las ik in het streekkrantje dat de huidige bewoners gaan verhuizen en dat er daarna geen opentuindagen meer zullen zijn. Zondag 4 augustus was de laatste mogelijkheid om de tuin te bezoeken.

De Brummense Overtuin behoorde vroeger bij het tegenovergelegen landhuis, vandaar de naam Overtuin. Het was destijds nutstuin met groente en fruit. Het huis in de Overtuin lijkt oud, maar is echter van 1995. Het hek van de oprijlaan staat open, we volgen de pijlen en wandelen zo eerst door de voortuin. Deze tuin is aangelegd door de vorige bewoner en er zijn slechts enkele toevoegingen gedaan door de huidige bewoners (die er in 2008 zijn komen wonen). Hier staan o.a. buxushagen, witte rozenstruiken en rododendrons. In het midden staat een zonnewijzer. De grootste en oudste boom is de echte tulpenboom, deze is van rond 1850. Twee blauwe agaphantus hebben een plekje in prachtige bloempotten. In de achtertuin zullen we nog meer agaphantus in dezelfde bloempotten tegenkomen.












Vanaf de voortuin wandelen we langs het huis naar de achtertuin. We worden begroet door een van de bewoners en vertellen hem dat we blij zijn dat er nog een mogelijkheid is om de tuin te kunnen bekijken.

De achtertuin is in 2008 geheel nieuw vormgegeven en bestaat uit de vijvertuin met twee borders en de bostuin met tuintempeltje. Er zijn paden met pergola's en beelden van Griekse goden. We wandelen hier een willekeurige route en genieten van dit paradijsje in Brummen.









































Voordat we de Brummense Overtuin verlaten kijken we nog even bij het kraampje van Kasteel Ter Horst in Loenen (Veluwe). We nemen een folder mee en willen het kasteel een keer bezoeken voor een rondleiding. 



Informatie:
https://www.debrummenseovertuin.nl
https://www.kasteelterhorst.nl/het-kasteel/rondleidingen/

5 opmerkingen:

  1. Beste Willy,
    Nou zeg, in plaats van huis, mag je hier toch wel landhuis schrijven want architectonisch hoort het onder die categorie.
    Wat een enorm werk moet het zijn om die Overtuin in zo'n conditie te houden.
    Er zijn dan wel leuke evenementen te boeken voor grotere groepen met thee of lunch maar de vraag is of daar ook genoeg animo voor is.
    Een pracht wandeling dus met gelukkig goed weer, zonder regen—al leek de lucht zwanger.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was für ein herrlicher Ort liebe Willy, so ein schönes Landhaus und der dazugehörige Garten ist einfach wunderschön. Vielen Dank dass wir daran teilhaben durften.

    Liebe Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Willy,wat een juweel van een overtuin,daar raak je werkelijk niet snel uitgekeken.Die op lange stelen bloeiende Agapanthus bloemen in prachtige potten,de Arcanthus mollis,ik denk wel de meest gebruikte bladvorm uit de afgelopen eeuwen aan zuilen,in houtsnijwerk of waar dan ook in de kunst en op afbeeldingen.
    Van een plantensoort de Buxus in die tuin snap ik helemaal niks,hoe die na al die ziektes en plagen in heel Europa van de laatste jaren nog zó groen en onaangetast uitziet.Hebben sommige mensen nou overal geluk mee?
    Goed dat jullie op de valreep een bezoek brachten aan al dat moois.
    Groet van Ger hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige tuin, fijn dat jullie nog op tijd waren om te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig. Jullie hebben geluk gehad. Top. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen