dinsdag 13 augustus 2024

Haus Welbergen in Ochtrup

Vanaf Steinfurt gaat het verder naar Haus Welbergen vlak bij Ochtrup. In de 13e eeuw was het een boerderij omgeven door een gracht (Gräftenhof). In de 16e eeuw is het uitgebreid tot een waterburcht (Wasserburg). Als ik het straatnaambordje zie, valt mij meteen de Nederlandse naam op van Bertha Jordaan-van Heek. Op het informatiebord is te lezen dat zij (schilderes en dochter van textielfabrikant Gerrit Jan van Heek uit Enschede) en haar man, privébankier Jan Jordaan, Huis Welbergen en bijbehorende landerijen in 1929 hebben gekocht. Niet met de bedoeling om er zelf te gaan wonen, maar met het doel Welbergen te restaureren. Kort voor de dood van Bertha Jordaan-van Heek, in 1959, werd er een stichting opgericht voor Huis Welbergen (incl. watermolen, graanopslag en grondbezit). Zij verplichte de stichting in algemeen belang Welbergen als erfgoed van cultuur en plaatselijke geschiedenis te behouden en te onderhouden. Huis Welbergen is te bezichtigen in groepsrondleidingen, het is een trouwlocatie en er vinden o.a. kamermuziekconcerten, lezingen en conferenties plaats. De tuin en het park zijn vrij toegankelijk. 

Dank je wel, Bertha Jordaan-van Heek, voor het delen van deze sprookjesachtige plek! 
























































Informatie:
https://www.muensterland.com/tourismus/themen/erlebnis-region-muensterland/burgen-und-schloesser-im-muensterland/haus-welbergen-ochtrup/

4 opmerkingen:

  1. Das ist wieder so ein wunderbarer Ort liebe Willy, mit Mühlenrad und herrlicher Gartenanlage. Ich liebe sie die Stockrosen, Dahlien und Hortensien. Ein toller Anblick.

    Liebe Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel langsgereden, maar nooit bezocht. Het is de moeite waard, lijkt me. Niet alles van de van Heek’s was goed, maar ze hebben wel voor mooie plekken gezorgd in Twente en Duitse omgeving. Ooit een een documentaire gezien over de erven van Heek, daarin kwam ook de maatschappelijke betrokkenheid naar voren. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Willy,
    was für ein zauberhafter Ort. Da würde ich auch einmal gerne durch den Park spazieren. So eine wunderbare Blütenpracht. Danke dir sehr fürs Zeigen.
    Liebe Grüße vom Niederrhein
    Tina

    BeantwoordenVerwijderen