zaterdag 24 augustus 2024

Op zoek naar de Berkelbron in Billerbeck

De rivier de Berkel stroomt in Nederland door de Achterhoek en mondt in Zutphen uit in de IJssel. We hebben een aantal jaren in Eibergen in de Achterhoek gewoond en daar stroomt de Berkel ook. De Berkel ontspringt bij Billerbeck in Duitsland en is 110 kilometer lang. Wij waren in Billerbeck om naar de Berkelbron op zoek te gaan. We parkeerden de auto in de straat met de naam 'An der Berkel', dan moesten we toch wel in de buurt zijn. Een informatiebord was hier niet en een badende mevrouw, die juist klaar stond om een duik te nemen, was ook niet behulpzaam ;) We wandelden in de richting, waarvan we dachten dat de bron te vinden moest zijn. Toen we het wandel-/fietspad volgden, kwamen we bij een bord 'Berkelquelle', dat ons in de goede richting stuurde.


Beeld de Badende - Winfried Nimphius















Toen we de bron gevonden hadden, wandelden we langs het smalle riviertje terug. Met de auto reden we naar het centrum van Billerbeck en parkeerden aan de zuidkant van het centrum vlak aan de Berkel. We maakten een korte wandeling door het charmante, oude centrum en bezichtigden nog de St.Ludgerus kerk.




St.Johannes de Doper kerk













Het Stadhuis


St.Ludgerus kerk















Via de westkant van het centrum wandelden we over het pad langs de Berkel weer terug naar de parkeerplaats. Hier was de Berkel al een stuk breder. We kwamen langs de plek waar ooit een watermolen had gestaan.






Ik had mijn zusje, die in Zutphen woont, een aantal foto's van de Berkelbron gestuurd en ook van de badende vrouw. Zij vertelde dat er ook zo'n badende vrouw aan de Berkel in Zutphen staat, en op nog veel meer plekken langs deze rivier. 

Informatie:
https://www.billerbeck-muensterland.de/
https://deberkel.info/badende/
https://deberkel.info

2 opmerkingen:

  1. Grappig, ik heb zo'n badende vrouw ook vaker gezien. Het stadje ziet er leuk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zo op zoek naar de bron
    Gezellig centrum en mooie kerk
    Een watermolen zie je ook niet vaak meer
    Mooi verslag

    BeantwoordenVerwijderen