donderdag 18 augustus 2016

Een vaartochtje met de fluisterboot in Zutphen

Op dinsdagmorgen was ik al om negen uur in Zutphen. Ik zou samen met mijn zus, die in Zutphen woont, in een fluisterboot een vaartochtje op de Berkel en grachten gaan maken. We hadden bij haar thuis afgesproken. Ik nam niet de kortste weg, maar wel een mooie.
Om elf uur, dat was de eerste mogelijkheid, wilden wij gaan varen. Wij wandelden ruim op tijd naar de steiger aan het Rijkenhage in het centrum van Zutphen.  Bij het naastgelegen Leeuwenhuisje, een prachtig klein monumentaal pand, kochten we de kaartjes. Er was nog tijd over om het hofje aan de overkant van de weg binnen te lopen. Het is een prachtige plek midden in de stad. Ik heb al jaren een folder van een hofjeswandeling in Zutphen, maar die heb ik nog nooit gewandeld.


Toen we even later bij de steiger aankwamen,  stonden er al veel mensen te wachten voor de eerste vaartocht. Er lagen zes boten klaar, dus er was plek voor iedereen. De boten hebben de namen Droge Nap, Graaf Otto, 't Kofschip, Martinet, Sir Philip, Walburga. Het worden fluisterboten genoemd omdat ze een zeer stille elektrische motor hebben. De schippers zijn fluisteraars, maar ze kunnen goed hun mondje roeren. Tijdens de vaartocht vertellen ze over de geschiedenis van de Berkel en Zutphen, en allerlei andere wetenswaardigheden. Behalve varen en informatie geven, kunnen ze ook zingen. Dat doen ze in een koor, maar  af en toe is er een schipper die een liedje tijdens de vaartocht ten gehore brengt.
Toen we na een uur weer op de wal stonden, gingen we (heel toepasselijk) naar restaurant de Gracht. Daar aten en dronken we iets, en praatten na over het vaartochtje met de fluisterboot. We hadden er allebei erg van genoten.

Informatie:
http://www.fluisterboot-zutphen.nl
http://www.kijkopzutphen.nl/nl

19 opmerkingen:

 1. Wat grappig, een paar van jouw foto's zouden de mijne kunnen zijn. Ik was een paar weken geleden een dag (en een nacht) in Zutphen. Ik heb er nog niet over geblogd, maar dat komt misschien nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze leuke blog over Zutphen. Wij zouden een paar weken geleden ook naar Zutphen maar toen werd het die dag zo heel warm.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die foto's van een bijna leeg Zutphen, prachtig. 's Morgens vroeg is het zo mooi overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Willy wat leuk !!! Zutphen ik kom er bijna elke dag...maar nu ik deze foto's zie is het toch een prachtige stad...je raakt zo gewend aan alles....maar door je foto's zijn zoals ze hier zeggen "de dûppers weer lôss a goan"...
  ( haha praten is makkelijker dan schrijven )...;0)
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige reportage, jullie hebben zichtbaar genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een biel mooie foto's van een heerlijke dag ! Ik heb meegenoten hoor...liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. What a lovely outing this was. I very much liked the courtyard also.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vakantie in eigen land, daar moeten wij ook maar eens heen! Prachtig! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb met je mee genoten daar in Zutphen. Wat is het toch een bijzondere plaats! Echt de moeite waard om er tijd voor te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het heerlijk om een paar keer per jaar door Zutphen te lopen. Zoveel moois. Fluisterboten vaak gezien, maar nog nooit een tocht gemaakt.
  Groet, dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schitterende foto's, dank je wel dat wij mochten mee genieten.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij waren er enkele jaren geleden ook al eens, maar jammer dat we geen boottochtje deden...Wat hebben jullie toch prachtige gezellige stadjes!!! Het is altijd heerlijk toeven in Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is Nederland toch mooi, en Zutphen een héérlijke stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's Willy, van Zutphen, waar wij graag komen en vorige zomer waren met mijn moeder. Leuk ook dat jullie aan boord waren bij captain Iglo!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mooi stad is het toch. Prachtige foto's heb je er van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig die wandeling door het mooie Zutphen. Voor mij zo bekend, het is de geboorteplaats van Bob.
  We zouden deze zomer ook die vaartocht gaan maken. Maar door mijn ziek zijn is dat er niet gebeurd. Maar nu heb ik toch gezien hoe het is. Het is een mooie vaartocht.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zutphen is een hele leuke stad, ik heb daar een paar jaar geleden een stadswandeling gemaakt. Wat was dat genieten zeg. Ik herken bepaalde plekken op je foto's. Het lijkt mij ook erg leuk om Zupthen vanuit de boot te bekijken...dat zal toch weer een ander blik werpen op de stad.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig!! Ik vind Zutphen een heerlijk stadje. Allemaal bekende plekjes komen voorbij. Alleen ben ik nog nooit met de fluisterboot geweest, dat is een aanrader zo te zien. Dat gaan we ergens opslaan. Dank voor de mooie toer, voor mij op de vroege ochtend, even wegdromen voordat de werkdag begint. Fijn dag!

  BeantwoordenVerwijderen