donderdag 4 augustus 2016

Vooruit met de geit

Het smaakte heerlijk. Ik bedoel de pannenkoek 'Vooruit met de geit',  met spek, geitenkaas, rauwkost, pijnboompitten en honing, het is één van de pannenkoeken op de menukaart van pannenkoekbakkerij Reuvershoeve in Brummen.
Reuvershoeve is een nieuwe boerderij met een bijzonder verhaal:

Dat verhaal begint eigenlijk al met de monumentale eeuwenoude eik die voor Reuvershoeve geworteld is. Ooit zou hier, aan een tak die naar de IJssel wijst, een jonge verliefde boerenzoon zich hebben opgehangen. En waarom? Om niet meer dan een misverstand, iets dat u kunt lezen in het prachtige boekje 'De Spookboerderij' van Manon Sikkel. Zij beschrijft de legende van deze spookboerderij: boerderij 'Dijkzicht' die ooit op de plek stond waar nu Reuvershoeve staat... 

Meer dan 150 jaar stond de spookboerderij leeg, want er gebeurden onverklaarbare dingen die mensen angst aanjoegen. Zou de geest van de verliefde boerenzoon hier ronddwalen? Soms gingen mensen er proefslapen en hoorden dan rare geluiden en zagen vreemde lichtjes... 

In 2009 brandde de spookboerderij af en in 2013-2014 verrees de prachtige nieuwe Reuvershoeve, van spooklichtjes en enge geluiden heeft nooit iemand wat gemerkt. In Reuvershoeve kom je om te genieten van ambachtelijke pannenkoeken en nog veel meer. Alleen de naam verwijst nog naar het legendarische verleden waarin boerderij Dijkzicht behoorde tot landgoed Reuversweerd. (bron: website Reuvershoeve.)


Het boekje 'De Spookboerderij' van Manon Sikkel is een uitgave van De Geiten Pers.


De Geiten Pers dankt haar naam aan het schilderij 'Jonge witte geit'  (1914) van de in Eerbeek overleden kunstenaar Jan Mankes. In Eerbeek staat ook het bronzen beeld van een geitje dat Marijke Ladage heeft gemaakt. Het is een eerbetoon aan Jan Mankes en aan de dichter Willem de Mérode die beiden in Eerbeek (Gemeente Brummen) hebben gewoond. De boekjes van De Geiten Pers verschijnen onder het motto Brummense Letters. Ze hebben het formaat 16 x 16 cm en de link met de gemeente Brummen in ruime zin. (Bron: website De Geiten Pers)Eigenlijk had ik in dit bericht alleen onderstaande foto's van echte geiten willen plaatsen, maar van het één kwam het ander. Ik heb deze foto's al in juli 2012 op Schokland gemaakt en vind ze te leuk om in een map te bewaren. Vooruit met de geit!


Informatie:
www.reuvershoeve.nl
www.geitenpers.nl
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2012/08/museum-schokland.html

12 opmerkingen:

 1. Mmmmm, dat zou ook mijn favoriete pannenkoek zijn :)
  Wat een prachtig gedicht, op dat standbeeld ...
  Leuke geiten, bedankt weer voor dit leuke verslag!

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn het vertederende dieren.
  Groot gelijk om ze niet ongezien in de map te laten zitten.
  En die pannenkoek is ook niet te versmaden. evenals het verslag wat erbij hoort.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm, doe mij ook zo'n pannenkoek! Lieve geitjes ook. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmmm, de geur en smaak knalt er van af. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zal dat een heerlijke pannenkoek zijn geweest. En wat een leuke weetjes over die boerderijen, de oude en de nieuwe. Ook je foto's van de geiten zijn fantastisch. Wat een grappige dieren zijn het toch hè?
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Willy,
  Je liet mij, zowel als mijn man hardop lachen met je titel hier! Dat hebben we denk ik al 33 jaar lang niet meer gehoord... Maar zo puur Nederlands!
  Wat een verrukkelijke, hartige pannenkoek is dat zeg.
  Leuke geitenfoto's ook.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die pannenkoek zag er al zo lekker uit, maar toen zag ik de echte geiten..... Ik ben dol op geiten. Mijn moeder was en is dol op geiten, dus ik had wel 5 geiten toen ik kind was, mijn kinderen kregen ook weer geiten, de kleinzoons zijn echter minder geiterig.
  Ik heb genoten van je foto's.
  groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is een prachtig verhaal bij je geitenpannenkoek! En dan de link met Jan Mankes en het gedicht op het beeld. Zal het aan mijn zusje doorgeven want ze vindt deze schilder geweldig.
  Dank voor je verhaal en mooie foto's.
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke pannenkoek ...ben gek op geitenkaas heerlijk liefs fijn zomers weekend Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat lijkt mij een heerlijke pannekoek, de ingrediënten klinken bijzonder goed.

  Leuk om het verhaal te lezen met de geschiedenis ervan. Ik moest meteen aan de straten in Eerbeek denken, die naar beide heren zijn vernoemd. Ik wist niet dat ze ooit in mijn jeugddorp hebben gewoond.

  Fijn weekend Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk blogje! Ik ben gek op geiten, had er vroeger zelf een die echt van mij was, Witkopje heette hij. Het was dus een bok. Het is net of geiten altijd vrolijk zijn, zo kijken ze. En een pannenkoek met geitenkaas, dat kan alleen maar lekker zijn. Vorige week waren wij op vakantie in Groningen, daar bezochten wij een geitenkaasboerderij, heerlijke harde kaasjes en daar hebben we ook geitenmelk softijs gegeten, dat is heerlijk romig. En we bezochten, hoe toevallig, museum Mohlmann, met een streepje door de o, in Appingedam. Met... een hele tentoonstelling over Jan Mankes, met een ets van zijn geit. In het museum zijn wisselexposities, maar ook een indrukwekkende collectie van zeer realistische schilderijen van Rob Mohlmann zelf, met voor mij als hoogtepunt de Canto Collectie. Als je in de buurt bent, een echte aanrader, het is in een oude boerderij. Vind ik echt iets voor jou. Als ik eindelijk eens door mijn foto archief heen raak, zal ik er iets over posten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Moon, leuk en bijzonder dat je zelf een geitje had. Ik was er als kind bang voor. Zo'n bezoek aan een geitenkaasboerderij lijkt mij ook leuk en dan natuurlijk ook een heerlijk romig ijsje proeven. Het museum van Rob Møhlman is idd een aanrader. Wij zijn er 2011 en 2012 geweest. Ik kijk uit naar je verslag. http://detantevantjorven.blogspot.nl/2014/08/museum-mhlman-in-appingedam.html

   Verwijderen