dinsdag 2 augustus 2016

Het vervolg van de Oranjeroute

Vanaf het ORANJEPARK fietsen wij langs het CODA Museum, waarna het via de Asselsestraat naar het Orderbos gaat. Na het passeren van de grijze paaltjes met opschrift 'Het Loo' bevinden wij ons in de Koninklijke Houtvesterij van Kroondomein Het Loo. Het paleispark behoort ook tot Kroondomein Het Loo, daar wandelden wij al eens. (Het paleispark is afzonderlijk van het paleis en de tuin te bezoeken. Entree € 2,00 p.p., kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang).
In het Willemsbos bij Ugchelen passeren we een wei met alpaca's. De dieren behoren toe aan een oud klasgenote. Zij woont met haar gezin in de voormalige boswachterswoning.


Een knipoog naar de Balsemien.


Dan gaan we verder over de  Hoog Buurloseweg. Het is hier wel even klimmen. Gelukkig zorgen de bomen voor schaduw op het fietspad.


De ijscokar in Hoog Buurlo staat op een gunstig kruispunt. Linksaf gaat het naar de schaapskooi van Hoog Buurlo en rechtdoor naar Radio Kootwijk. Wij gaan zonder een ijsje gegeten te hebben rechtsaf richting Assel.


Gelijktijdig fietsen en fotograferen valt niet mee, en al helemaal niet op een klinkerweg. Het resultaat is dan gegarandeerd een wazige foto.


Cafetaria Halte Assel, aan het spoor in Assel, laten wij ook links liggen. Ik las op het informatiebord van de Oranjeroute  dat koning Willem III uitstapte bij deze voormalige tramhalte. Enkele honderden meters verderop stoppen we bij een bankje aan de rand van de Asselse heide. We genieten van een prachtig weids uitzicht. De boterhammen en koffie smaken hier extra lekker.Dit zijn wij niet, maar misschien heeft iemand anders ons gefotografeerd toen wij op een bankje zaten. Wij fietsen verder over de Asselse Heide richting Hoog Soeren.


Hoog Soeren is een prachtig klein dorp. Het ligt midden tussen de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Er staan veel monumentale panden en er is een ruim aanbod van horecagelegenheden. Wij stoppen even in Hoog Soeren om enkele foto's te maken. Ik wil er graag nog een keer terug om te wandelen.


Ik moet in Hoog Soeren even oppassen dat ik Paula niet omver rijdt. Paula staat hier in haar kamerjas in de berm. Zij is een creatie van Maïté Duval.


Inmiddels bevinden wij ons ten noorden van de Amersfoortseweg. Wij zijn heel stil en kijken al fietsend goed om ons heen of we wild ontdekken. Even later zien wij een hinde.


Aan de Wieselseweg bevinden zich twee prehistorische grafheuvels. Ik fietste er bijna aan voorbij, maar het informatiebordje trok mijn aandacht.Bijna aan het eind van de route missen we toch  nog een ANWB bord.Vanaf de Koningstraat gaat het weer goed en komen wij bij het eindpunt, paleis Het Loo.
Wij wandelden al eens in het paleispark:
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2013/07/wandelen-in-het-paleispark-van-het-loo.html

Wij fietsten en wandelden in hetzelfde gebied:
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2012/07/wandeling-bij-radio-kootwijk.html
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2012/07/wandeling-bij-hoog-buurlo.html
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2013/10/speurtocht-naar-het-paddenstoelendorpje.html
http://detantevantjorven.blogspot.nl/2013/10/in-het-spoor-van-de-huifkarren.html

Informatie:
http://www.vvvapeldoorn.nl/ndl/zien-doen/fietsen/oranjeroute
https://www.kroondomeinhetloo.nl
https://www.paleishetloo.nl/
http://www.coda-apeldoorn.nl/fileadmin/files/pdf/cha/brochures/Hoog_Soeren.pdf

12 opmerkingen:

 1. wat een leuke fotoserie en ik zie dat de heide al bloeit !! leuk de Alpaca om tegen te komen, ik heb gehoord dat die vossen weg houden zou dat waar zijn ??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. met een zus van mij die in Wenum Wiesel woont komen wij vaak in de geweldig mooie omgeving. Op het bos kerkhof in Assel ligt een familie lid begraven dus voor ons alle reden om er tijdens een fietstocht daar een bezoek te brengen en even stil te staan.
  Je hebt ons weer laten genieten van een prachtig stukje Nederland.
  Dank je wel.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie fietstocht. Je komt heel weinig mensen tegenop de fietspaden daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi!! Veel bekende plekken zie ik, leuk vind ik dat. Ik ga deze opslaan, en we gaan hem zeker een keer fietsen. Dank voor het voorfietsen en de mooie foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke route is dat Willy! Prachtig die afwisseling van bossen, heide en graanvelden en wat een toevalstreffer is die foto met het hert! Je log over Beatrix Potter moet ik ook nog even beter lezen, daar ga ik binnenkort rustig voor zitten. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtige fietstocht!
  Door sommige stukken ben ik ook wel eens geweest. Het is echt genieten.

  Lieve groet,Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Willy,
  Het fietst zeker lekkerder dan hier bij ons met gemene heuvels en bij zo'n 33°C in de avond en vaak bij hoge luchtvochtigheid... Toch geniet ik van die tochten, de frisse lucht en de geur van zomer.
  Prachtige omgeving tijdens jullie Oranjeroute.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke tocht. Wat een pracht dichtbij huis. Bij het lezen van jouw tocht krijg ik weer zin om het bos en de heide in en op te gaan. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is er toch veel te genieten in ons landje. Vooral op deze manier. Je laat het weer op een mooie manier zien Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is het toch prachtig in jouw omgeving. Over anderhalve week ga ik weer fietsen met mijn broer. Ik heb er nu al zin in. En ik zie ook dat de heide al weer begint te kleuren. Verrukkelijk. Fijn dat we weer even mee mochten.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk, rond halte Assel, Hoog Soeren,enz. heel die route hebben we met onze familie uit Canada ook gefietst. Mooi daar hé? Toen de kinderen klein waren namen we ook vaak deze route.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige route and hele mooie fotos! Ik blog nog heel weining, zit meer op Facebook tegenwoordig, maar heel leuk even weer je blog te zien!! Heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen