woensdag 31 mei 2023

Met de veerboot naar Glückstadt en in de voetsporen van SOKO Hamburg

Tijdens onze vakantie in Noord Duitsland keken we op maandagavond naar een aflevering van de ZDF krimiserie SOKO Hamburg. Deze aflevering speelde zich o.a. af in de haven van Glückstadt. Het SOKO team kwam per speedboot vanaf Hamburg Finkenwerder naar Glückstadt, om daar onderzoek te doen. Het leek mij leuk in de voetsporen van het SOKO team te treden. Wij bevonden ons op ongeveer 43 kilometer afstand van Glückstadt, en aan de andere kant van de Elbe. Een speedboot hadden we niet tot onze beschikking, maar we zouden met de veerboot de Elbe over kunnen steken. 

SOKO Hamburg (printscreen ZDF)

Haven Glückstadt (printscreen ZDF)

Op woensdag gingen we naar Glückstadt. De sporen van SOKO waren nog vers ;) Vanaf  het vakantiehuis was het 35 kilometer rijden (35 minuten) tot Wischhafen aan de Elbe. Daar reden wij de veerboot op voor een overtocht naar Glückstadt. De vaarroute gaat niet in een rechte lijn naar het aan de overkant gelegen Glückstadt, maar heeft een s-vorm van ongeveer 5 kilometer. De vaartijd is een half uur. Er zijn vier veerboten die op dit traject varen. Omdat we best wel even moesten wachten voordat we de veerboot op konden rijden, hebben we er zo'n 1.50 uur over gedaan om in het centrum van Glückstadt te komen. De totale afstand was 43 kilometer. Al met al was het een leuke reis. (Via de Elbetunnel zou ruim 100 kilometer extra zijn geweest, met  een reistijd van 2.20 uur.) 
Het marktplein van Glückstadt is mooi, maar er werd een kermis opgebouwd, het lukte mij niet om goede foto's te maken. Vanaf het marktplein wandelden we door een aantal straten en het park. In een supermarkt kochten we broodjes en drinken. Daarna gingen we naar de haven. Op een bankje aan het water aten we onze lunch. De haven was de filmlocatie van de SOKO Hamburg aflevering die we hadden gezien. Toen we verder door de haven wandelden, zagen we twee Nederlandse zeilschepen. Het marktplein, het park en de haven vond ik de mooiste plekken van deze stad. Er waren ook straten die er somber uitzagen. Er was zelfs een straat zonder naam.
Zeilschip de Avatar

Zeilschip de Zephyr 

Vloeddeur op een originele wijze beschilderd met de havenverordening van 1617.Informatie:
https://glueckstadt-tourismus.de
https://www.zdf.de/serien/soko-hamburg/tod-in-der-schleuse-100.html

7 opmerkingen:

 1. Mooie huizen en schepen! Leuk voor jullie om de locatie te zien van de aflevering die je net gezien had.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook zonder SOKO is het een prachtige plaats. Mooie huisjes en leuk dat zeilschip in de haven. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd leuk een oversteek met de boot. Ook een mooie stad huizen met gevels de moeite waard. Groeten Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willy,
  was für tolle Bilder! Ich war schon lange nicht mehr in Glückstadt, kann mich aber noch gut erinnern was für schlechtes Wetter wir das letzte mal auf der Fähre hatten, es hat so richtig heftig gewindet, das man kaum Luft beim Atmen bekam.
  Liebe Grüße zu Dir
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was für ein schöner Ausflug, Glückstadt kenne ich nicht.
  Aber Hamburg.
  Sollten wir das nächste Mal dort sein, versuche ich auch mal einen Abstecher in die kleine Stadt machen.
  Dir einen schönen Abend, lieben Gruß
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Good idea I also watch Soko!
  Nice to see the pictures

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldig uitstapje!! Lijkt mij een leuk stadje.

  BeantwoordenVerwijderen