zondag 21 mei 2023

Het Hofcafé van de Harmshof in Jork - boek en film Altes Land

Het gebied Altes Land ligt aan de zuidwestelijke oever van de Elbe ten westen van Hamburg. Het heeft het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Duitsland, met voornamelijk appel- en kersenbomen.  Altes Land was de filmlocatie van twee Duitse tv-films "Annas Geheimnis" en "Annas Erbe". Toen ik deze films zag, was ik meteen gecharmeerd van dit gebied. Dat kwam niet alleen door de bloesem van de fruitbomen, maar ook door de prachtige vakwerkhuizen met riet gedekte daken. In mei 2014, op de heenreis naar Zweden, waren we een dag in Altes Land om de bloesempracht te bekijken. De bloei was dat jaar extra vroeg en wij waren helaas te laat. Desalniettemin genoten we die dag toch van de vakwerkhuizen, Stade, Buxtehude, de kerk van Steinkirchen en Museum Altes Land in Jork. In het museum kwamen we ook meer te weten over de Nederlandse immigranten, die hier dijken hebben aangelegd en ontwateringsinstallaties bouwden, zodat vruchtbare grond ontstond.

Dit jaar logeerden we in een vakantiehuis niet ver van Altes Land en gingen daar op twee dagen naar toe. Op de eerste dag, een zondag, bezochten we de Harmshof in Jork. Het was de filmlocatie van de tweedelige tv-film "Altes Land", die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Dörte Hansen. Ik heb de film gezien en het boek, met de Nederlandse titel "Het oude land", gelezen. Bij de Harmshof is een Hofcafé gevestigd en in de weekenden, van midden april tot eind oktober, is het geopend. Nadat we in de sfeervol ingerichte schuur onze bestelling hadden gedaan, zochten we buiten een plekje om te zitten. Het erf is groot, met zitplekken op het terras, op het grasveld, in de appelboomgaard en aan het water. 
Terwijl wij daar zo zaten, mijmerde ik ook even weg bij het verhaal "Altes Land" en zag Vera en Anne, de hoofdrolspeelsters, voor me.


Hieronder een korte beschrijving:
Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren. Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera's nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd. En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis.
Omdat we ook vlak bij de filmlocatie van "Annas Geheimnis" en "Annas Erbe" waren, gingen we daar ook een kijkje nemen. De films van Anna zijn via onderstaande links nog te zien tot 12 maart 2024.
 


Het was onze bedoeling om die zondag het centrum van Jork te gaan bezoeken, maar het was er zo druk, dat we er alleen doorheen zijn gereden. Op een doordeweekse dag zijn we nog teruggegaan naar Jork. 

Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2014/08/een-prachtige-dag-in-altes-land-bij.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2014/09/10-prachtige-kerken-in-altes-land.html

http://harmshof-koenigreich.de/hofcafe/

https://www.zdf.de/filme/altes-land
https://www.bol.com/nl/nl/f/het-oude-land/9200000057186932/

https://www.daserste.de/unterhaltung/film/filme-im-ersten/annas-geheimnis-162.html
https://www.daserste.de/unterhaltung/film/filme-im-ersten/sendung/annas-erbe-196.html

4 opmerkingen:

 1. Wat ziet dat er gezellig uit zo aan het water. Ik heb het boek van Dörte Hansen ook gelezen en ook een ander boek van haar: Middaguur. Heel mooi hoe ze het leven op het platteland beschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sorry ben aan het inhalen met lezen. Was nl met vakantie en slechte ontvangst.
  Je doet ons weer goeie tips aan. Ga het boek uit de bieb halen.
  Mooie omgeving das zeker.
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verhaal van Anna komt me niet onbekend voor. Film gezien? Boek heb ik volgens mij nooit gelezen. Prachtige streek.
  Bij het lezen van de naam Buxtehude moest ik gelijk denken aan een film uit de 70’er jaren: Tante Trude aus Buxtehude.
  Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de film niet gezien en het boek niet gelezen maar nu ik de plaatjes zie maakt het mij wel nieuwsgierig. En jullie zullen nu ook wel weten waar het smakelijkste gebak te koop is! Leuk hoor dat je ons steeds weer weet te verrassen met mooie stukjes van een land.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen