zaterdag 19 november 2011

Aan de Rol in de Lier


Vorig jaar april ging ik samen met Mienke op stap. In museum de Timmerwerf in De Lier was vanaf 13 februari t/m 17 april de expositie van Marcella en Trijnie te zien. De expositie van deze twee dames had de titel Aan de rol, een zoektocht naar oude, nuttige en fraaie handwerktechnieken.

Trijnie handwerkt zelf en verzamelt oude handwerken, gemaakt door meisjes van de lagere- en huishoudschool, zoals merklapjes, stoplapjes en souvenirs de ma jeunesse ook bekend als pronkrol (naai- en techniekenlap).

Trijnie maakte deze prachtige lap met verschillende handwerktechnieken.
Oude handwerken.
Marcella raakte door Trijnie geïnteresseerd in de oude handwerktechnieken, ging zelf aan de slag en maakt nu een pronkrol die de lengte van twaalf meter moet gaan behalen. Ze had inmiddels 6 meter aan elkaar gezet en had al een aantal volgende stukken af die nog lagen te wachten om er aangezet te worden. In deze pronkrol komen verschillende technieken voor.

Boutis

Candlewicking

Haakwerk

Open Naaiwerk

Schwalmer borduurwerk

Engels borduurwerk

Merklapjes

De onderdelen van de pronkrol zijn op haar blog te zien, maar om dit nu alles in het echt te kunnen bewonderen was geweldig, dan is pas duidelijk te zien hoe fijntjes er gewerkt wordt. Marcella noemt haar pronkrol Souvenir de ma vie, omdat het niet door een meisje gemaakt is maar door een vrouw, als persoonlijke proeve van vakbekwaamheid.

Marcella verzamelt zakdoekjes en maakt ze ook zelf. Met dit exemplaar voor kleindochter Sophie heeft ze vorig jaar de eerste prijs gewonnen. Klik even op de foto om de tekst goed te kunnen lezen.


Dit prachtige stoplapje is ook door Marcella gemaakt. Het is een replica van een lapje van Stéphanie Desmidt. Hieronder nog een aantal quilts van Marcella. In de eerste quilt zijn verschillende Trapunto technieken verwerkt en het is intensief gequilt.Een cribquilt in redwork.De Dear Jane quilt.Een aantal bezoeksters had ook handwerk meegenomen, o.a. kwam deze oude pronkrol tevoorschijn.


We hebben genoten van de tentoonstelling. Voor meer prachtige handwerken is het aan te bevelen om eens een kijkje te nemen op het blog van Marcella Nuttig en Fraai.

http://nuttigenfraai.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten