donderdag 10 november 2011

Het Waslijntjesboek

Elke dag draait de wasmachine hier en soms meerdere keren per dag. Het liefst hang ik de was buiten te drogen. In de wintermaanden hangt het meestal op zolder en een deel gaat dan ook in de wasdroger. Een wapperende was aan de waslijn vind ik altijd een prachtig gezicht en als ik tijdens een fietstocht of in de vakantie een mooie tegenkom kan ik het niet laten om er een foto van te maken. Ik weet intussen dat ik niet de enige ben die wapperende wasjes fotografeert. Mijn foto's stuur ik door naar Margo. Zij verzamelt de wasjes van vele fotografen en plaatst ze op haar Waslijntjes blog (blog is er niet meer).


Marieke Cambeen, uitgever van beroep, fotografeert al jaren wasjes in Zuid-Europa en Azië. Een aantal jaren geleden kwam zij op het Waslijntjes blog terecht en zo ontstond het idee om een fotoboek te maken van de mooiste waslijnfoto's van haar en de andere fotografen. Marieke benaderde iedereen en de meesten gingen akkoord. Ook via Flickr benaderde ze fotografen, zo verzamelde  ze foto's van 35 fotografen uit binnen- en buitenland.

Marieke Cambeen, stelde het boek samen en heeft het in eigen beheer uitgegeven. Vorige maand kon zij het waslijntjesboek presenteren, CLOTHESLINES, THE BINDING FACTOR. Helaas kon ik niet bij de presentatie van het boekje aanwezig zijn, maar ik kreeg het thuisgestuurd. Het boekje er erg leuk uit, het heeft een bijzondere vormgeving, de foto's zijn zo geplaatst dat het een doorlopende waslijn is geworden. De waslijntjes zijn zichtbaar op de rug van het boekje. Het boekje is voor 15,95 te bestellen bij tendedero.nl . Tendedero is het Spaanse woord voor waslijn.
Als je zo door het boekje bladert is het leuk om te zien hoe verschillend de was in de vele landen wordt opgehangen. In de zuidelijke landen zie je het veel op straat hangen in Nederland zie je steeds minder was buiten hangen omdat er veel gebruik wordt gemaakt van wasdrogers. Van mij staan er 3 foto's in het boek, waarvan 2 uit Marken.

In het TV-programma Tijd voor MAX, van omroep MAX, werd aandacht besteed aan het boekje. HIER (video 3.15 min) kun je het bekijken. Eén van de foto's van Marken kwam in beeld.


Foto van de tv-uitzending, rechts Marieke Cambeen

Mijn foto van Marken

Misschien komt er wel een vervolg op dit leuke boekje. Marieke verzamelt nog steeds foto's van waslijntjes. Wil je haar een foto toesturen, kijk dan voor de gegevens op haar WEBSITE.

22 opmerkingen:

 1. Wat een leuke post Willy. Hier draait sinds zoonlief het huis uit is de wasmachine een stuk minder. Ik ben dol op dit soort foto's van lange waslijnen vaak in het midden omhoog gehouden met een stok, doet me denken aan vroeger bij ons thuis.
  Helaas heb ik niet zo'n grote tuin en moet ik het doen met een droogmolen. Ik hang de was als het even kan ook buiten te drogen. Heerlijk zo'n frisse was.
  Leuk dat er ook foto's van jou in het boek staan.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend leuk dat foto's van jou in dit boek opgenomen zijn!! Mea van Mayflower weet allang hoe ik over waslijnen denk hihi (we hebben het er samen al eens over gehad). Ik ben er niet zo gek op omdat de buren hier vroeger een droogmolen in de tuin hadden waar de onderbroeken (lees mega-gevallen) van de buurman aanhingen...je kent ze wel, wit en erg uitgelubberd haha! De waslijn in Marken ziet er gelukkig véél beter uit ;-)!

  Een fijne avond!! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woh Willy, wat tof en dat jouw foto's van Marken bij Max zijn geweest. Top. Wat een leuk idee; zo'n boek samenstellen over iets wat ons elke dag bezig houdt. Lijkt me een leuk boek; geef hem door als cadeautip aan de Sint.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Willy, mijn reactie op het garen was niet vervelend bedoeld hoor. Ik had meer zoiets van als dat waar is, wil ik het niet op mijn blog zetten en toen ben ik gaan kijken wat het garen kost en hoeveel ballen er uit het garen kunnen. Maar, ik ben blij dat je me scherp houdt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Willy,

  Wat een ontzettend leuk idee om hier foto's van te maken en vervolgens een boekje uit te geven! Wasjes leveren inderdaad mooie foto's op. Ik leg ze ook graag vast op de foto.

  Een fijne avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jaaaa leuk hé!! Ik kijk weleens op haar blog. Er is ook een blog ( van dezelfde eigenaar??) met poezen voor het raam...ook zó leuk! Erg leuk hoor..nu een boek. En wat heerlijk dat er toch nog zoveel buiten wordt gedroogd! Die foto laatst op mijn blog...die kan ik haar wel sturen bedenk ik mij nu! Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Wieke, weet ik ;) Zoals het op de website, die je als link gaf, werd berekend zou één kerstbal 5 euro kosten. Jouw berekening lijkt me preciezer.
  @Petra, dat had ik je nog willen schrijven, die foto van jou vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nooit over nagedacht, maar waslijntjes zijn inderdaad heel mooi. Als ik naar Zutphen rijd kom ik altijd langs een boerderij waar de was buiten hang, overallen (of is het overalls??) en zo. Misschien toch eens kijken of ik een foto kan maken.
  Leuke post!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig zeg, je foto's in een boekje en ook nog op tv! Dat is wel een felicitatie waard, bij deze! Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het boekje, ik ga eens even rondneuzen. En ik denk dat het vanzelf gaat dat waslijntjes ook mij op gaan vallen, als ze er zijn.

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dát is nog eens een opsteker, jouw foto's in het boek en zelfs op tv. Het lijkt me een enig boek Willy en ik ben altijd helemaal gelukkig als de zon weer over het dak komt schijnen en ik de was weer buiten kan drogen. Helaas kan ik niet alles buien drogen omdat er dan pollen in bijvoorbeeld het beddengoed blijven hangen, maar die geur van buiten gedroogde was vind ik verrukkelijk! Wat een werk Willy om twee b,logs bij te houden, maar heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een PRACHTIG boek..
  súper LEUK dat er ook jouw foto's in opgenomen zijn,
  je blogplaatjes zijn altijd beelschoon!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk he om werk van jezelf terug te vinden in een boek. Wat hebben mensen toxh leuke ideeen. Ik zou er nooit aan gedacht hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat een heerlijk boek!
  en idd - wapperende was is zo'n feestelijk zicht. en dan de geur van buiten gedroogd wasgoed ...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goh, wat leuk dat er ook foto's van jou in staan. En je moet maar op het idee komen. Ik droog de was altijd buiten als het maar even kan. Als je hem dan binnen gehaald hebt en je neus erin steekt. Mmmmmmmmmmm, heerlijk. De droger is echt voor noodgevallen. Mijn moeder mocht ook altijd graag naar waslijnen vol van anderen kijken en had dan vaak haar oordeel klaar of de was "helder" (wit) was of niet. Want dat MOEST natuurlijk helder!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk, een boek vol waslijntjes.
  Ik droog de was ook zo veel mogelijk buiten en als dat niet kan, op zolder. Ik heb geen droger, nergens goed voor. Ik doe het al 41 jaar zo en heb nog nooit verlangd naar een droger. Het allerfijnste is natuurlijk de was buiten drogen, dekbedovertrekken en dan in een schoon bed stappen, die lucht van buiten die je dan ruikt, oohhhh hoe heerlijk is dat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat enorm leuk! en een hele eer om daar zelfs met meerdere foto's in te staan. Erg leuk al die verschillende lijntjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat enig dat je foto's geplaatst en uitgezonden zijn Willy en dan nog wel van Marken, dat is dubbel feest.
  Zo leuk dat er van het gewone dagelijkse een boek is verschenen.... Hier warrerd de was ook zo om de dag.......
  Lieve groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Geweldig dat er een door jou gemaakte foto in het boek staat.
  Zojuist hoorde ik een interview met Marieke Cambeen op Radio 2.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk die waslijntjes.... Ik heb ze nog nooit gefotografeerd maar zal er eens op gaan letten. Leuk dat ik nu je tweede blog heb gevonden, wist niet dat je die had, heb me meteen aangemeld.
  Prettig weekend, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zag je waslijntje op de uitzending. Leuk als je zo kunt bijdragen. en dan ook nog in haar boek komt te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Dank je wel allemaal voor de reacties op dit wapperende onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Op mijn Pinterest site heb ik ook een Pinboord staan met Laundrey lines .
  Leuk om het verschil tussen die lijnen te zien .
  Lieve groet ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen