woensdag 16 november 2011

Nieuw Roombeek

Als je Roombeek zegt, denk je aan Enschede. Op 13 mei 2000 vond daar de vuurwerkramp plaats die 23 mensenlevens kostte (waaronder 4 brandweermannen) en 950 gewonden. Op een oppervlakte van meer dan 40 hectare werden 200 woningen verwoest en vele zwaar beschadigd. In Roombeek stonden ook vele oude textielfabrieken. Men was voor de vuurwerkramp al van plan om de arbeiderswijk te vernieuwen. ROOMBEEK werd weer opgebouwd en er wordt nog steeds gebouwd. Sommige oude fabrieken worden gerenoveerd tot moderne woningen, bedrijven of musea. Een oude katoenbalen opslag wordt verbouwd tot JAN CREMER MUSEUM en MUSEUM TWENTSE WELLE is al gerealiseerd.

Museum Twentse Welle

Het in aanbouw zijnde Jan Cremer Museum

Er is een geheel nieuw winkelcentrum, er zijn scholen. In Roombeek zijn buurten van verschillende architectuur.Zondagmiddag bezochten wij Museum Twentse Welle in Roombeek, maar daar een andere keer meer over. Na het bezoek hadden we nog wat tijd over en wandelden we door een klein deel van de wijk. De beelden van de ramp vergeet je nooit meer en als je door het nieuwe Roombeek loopt sta je daar wel even bij stil.


Op het grote grasveld is te zien waar het gebouw van de vuurwerkopslag stond en waar de brand uitbrak.

Daar waar het groepje mensen staat was de vuurwerkopslag

Vlak bij staat een monument, het verdwenen huis tussen hemel en aarde (ontwerper Balka).
Volgend jaar wil ik nog eens terug naar Roombeek, er is een boekje te koop met een wandelroute. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding waarin je uitgebreid geïnformeerd wordt over de wederopbouw.


Video over de wederopbouw.


14 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dit laat zien Willy, mijn wandelvriendin woont hier en het is prachtig geworden.
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, Willy dat je over Twentsewelle schrijft, weet ik tenminste waar het is. Tja, die ramp, dat was echt verschrikkelijk. Goed hoor, dat er een monument is en aandacht blijft voor deze vreselijke gebeurtenis in Enschede.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je dat aan ons laat zien. Het zal best wel indrukwekkend zijn als je daar loopt. Groetjes, Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om dit zo te lezen. Ik ben maar 1 keer in Enschede geweest. Laat dat nu net tijdens de vuurwerkramp zijn geweest! We zaten er hemelsbreed 500 meter vandaan dus ik heb alles meegekregen. In februari ga ik er weer heen.. Naar het Museum. Zal van alles niks weer herkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. indringend als je die oude beelden weer ziet. Het is wel een schitterende nieuwe wijk geworden al zal bij velen de wond nog niet geheel genezen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt ook een architectuurroute in het Roombeek voor niets downloaden. In mijn berichtje van
  mei 2008  op mijn weblog Wandel Kijk en Kiek heb ik er een link naar geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het Sintmuseum staat op mijn lijstje...dit is zeker iets voor DH! Dank je voor de tip, Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en nu maar hopen dat er weer een levendige gemeeschap ontstaat daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,

  Wat een bijzondere uitstap. Ik ben zelf nog nooit in Enschede geweest, maar wil daar in de toekomst toch zeker nog een keer naar toe.

  Een fijn weekend!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie wederopbouw!
  Goe weekend Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze datum vergeten we nooit meer. Dit is zo'n gebeurtenis waarvan je weet waar je was toen het gebeurde. Het ziet er prachtig uit al die nieuwe huizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja dat was een ramp zeg, ik woon in Hengelo en kon de klap toen ook voelen pff erg, wat heb je er mooie foto's van gemaakt, ik vind het leuk je ook hier te volgen, Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel indrukwekkend logje Willy, ik krijg er eerlijk gezegd rillingen van... Deze plek lijkt me enerzijds getraumatiseerd, anderzijds hoopvol, ik kan het niet anders zeggen. Mooi dat je ons er mee naar toe genomen hebt! P.S. Je logje verscheen inderdaad niet op mijn dashboard.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een heftige gebeurtenis, die ik nooit zal vergeten. Ik lag toen doodziek in het ziekenhuis en mijn man belde mij op met de vraag of ik de televisie aan had staan. Zoiets blijft je altijd bij! Voor de nabestaanden is het heel belangrijk dat er een monument is waar zij de naam van hun dierbaren terug vinden, die zij toen zo abrupt los hebben moeten laten.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen