maandag 7 november 2011

Merklappen vroeger en nu in Doesburg

In Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg is nog tot en met 12 februari 2012 (verlengd tot 6 mei 2012), de tentoonstelling Historische Merklappen "Vroeger en Nu" te zien. Een deel van de merklappen is uit de collectie van het museum en een deel is in bruikleen van mensen uit de omgeving van Doesburg. Verder hangen er merklappen van Jan Houtman en Afke Wullink.


Streekmuseum De Roode Tooren.Streekmuseum De Roode Tooren is ondergebracht in twee historische panden in het centrum van het mooie Hanzestadje Doesburg. Het museum heeft veel voorwerpen over de geschiedenis van Doesburg en omgeving. Er zijn een kruidenierswinkel uit 1890 en een tabakkerverij uit 1894 ingericht en sinds kort is er de Theo Colenbrander Salon, over het leven en werk van Nederlands eerste industrieel ontwerper. Het museum is tijdens de wintermaanden, vanaf 1 november tot en met 31 maart, van dinsdag tot en met zondag  's middags geopend van 13.30 tot 16.30 uur. (kijk voor de zekerheid even op de website http://www.deroodetooren.nl/ )
Wij brachten een kort bezoek aan Doesburg, maar het stadje is zeker een uitgebreider bezoek waard, er zijn een aantal musea, verschillende galeries, winkels en historische panden. De Waag is een bijzondere locatie voor koffie, lunch of diner.

De Waag met op de voorgrond het stadhuis.


Elke 1e zondag van de maand (behalve in juli) is er van 12.00 tot 17.00 uur een Culturele route door Doesburg, langs ateliers, galeries, musea, kerken en podia. (kijk voor de zekerheid even op de website https://www.bezoek-doesburg.nl/)

De Lotus van Caïro met handgemaakte kleden en kussens.

28 opmerkingen:

 1. Doesburg ziet er zeer aantrekkelijk uit, ik zie al dat ik er nodig eens op bezoek moet gaan! Mooie panden, een interessante merklappententoonstelling, ik zie ook al wat terrasstoeltjes, waar vast wat lekkers te krijgen is...! Wanneer spreken we af? Lieve groet Lupineke. P.S. Fijn dat je deze blog erbij hebt, het is weer genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige foto's en wat een mooie stad, ik heb alles even opgeslagen en het lijkt mij een heerlijke bestemming voor ons volgende uitstapje!
  Bedankt voor de rondleiding en de tip! Fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een par jaar geleden waren wij in Doesburg en bezoxchten toen het museum. Geen merklappen op dat moment, maar je ziet en hoort veel over de historie van het stadje. Ga ook eens in het mosterdmuseum kijken. Leuk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohhh, wat mooi jou foto's. Op mijn oude blog staan er ook foto's uit Doesburg. Prachtig stadje. Leuk jou nieuwe blog. Ik geef het ook op met mijn oude.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woon vlakbij Doesburg, maar wist niet van deze tentoonstelling. Ik ga er zeker een keer naartoe.
  Dank voor je tip Willy.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat we ook maar eens die richting uit moeten. Wat een leuke stad.
  Groetjes Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooie promotie van Doesburg. De tentoonstelling duurt gelukkig nog even dus wie weet ga ik een keer die kant uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Willy, ik kende deze tentoontstelling ook niet. Leuke tip om binnenkort een keer heen te gaan! Doesburg is inderdaad een leuk stadje.
  Groetjes Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,

  Wat een mooi stadje is Doesburg. Prachtig al die oude huizen. De tentoonstelling klinkt de moeite waard. Jammergenoeg is het voor ons net iets te ver rijden!

  Fijne nieuwe week!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb het meteen genoteerd, dat is leuk voor een dagje weg! de foto's zijn heel sfeervol, leuk!!! lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig stadje... ben er nog nooit geweest. Is misschien ook wel een beetje ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Willy,
  Dus jij hebt ook je blog nog niet terug, begrijp ik. Ik ook niet en heb ook mijn hoofd maar in mijn schoot gelegd. Stom gedoe! Maar, het werkt ook wel weer verfrissend en misschien is dat ook wel de bedoeling van blogger om de boel is effe lekker op te schudden. Nou, dat is bij jou in ieder geval goed gelukt. Mooie blogs geworden. Wellicht ook een goed idee om dit doel op onze uitstapjes lijst te zetten. Ik ben voorzitter van de Stichting Samenleving in Oud-Beijerland met 15 mensen op de loonlijst en honderden vrijwilligers die op alle gebioed de handen uit de mouwen steken. Een van die werkgroepen is de 'reiswerkgroep'. Vorige keer het Ikonenmuseum en een wijnproeverij, nu een uitstapje naar Delft. In januari gaan we naar
  Assen, Drentsmuseum waar we de tentoonstelling 'De Gouden Eeuw van Cjina Tang-dynastie 618-907 na Christus bezoeken. Assen zelf zal dan zijn omgetoverd tot Cchina Town met in de vaart een verlichte drak va 125 meter. Dat gaat dus nog wat worden.
  Fijne avond nog en lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oeff, sorry iets te snel getikt zit vol schrijffouten, maar je komt er hopelijk wel uit.
  vr.gr. Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Doesburg is niet ver vanaf mijn woonplaats dus ik kom er nog wel eens. Idd een heel leuk plaatsje met veel cultureel aanbod. En de Waag heeft heerlijke lunches!
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gezellig hier bij De tante van Tjorven!! Ga even een koppie koffie pakken en wat verder rondsnuffelen...... of zal ik eerst een wandelingetje door mooi Doesburg maken.
  :o)))

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha Willy ik heb je weer gevonden en dan nog wel in doesburg!
  ik heb genoten van de wandeling door het stadje heen ben er zelf ook geweest midden in de zomer en ja toen zat ik alleen op een terras met een glas! was veelst teheet om rond telopen hihi

  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hee, wat gezellig dat je tante er ook is en leuk dat we ook bij haar binnen mogen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuke naam voor je blog:))
  Wat een leuke stad is Doesburg, als het aan mij lag dan kwam ik weer in NL wonen, ik mis al die leuke steden die je met de trein gewoon kunt bezoeken! Hier is alles zo ver weg. Als je naar de merklap tentoonstelling gaat, veel plezier!
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. LEUK, Willy.. bedankt voor 't vermelden..
  súper MOOIE foto's!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk Willy, deze blog weer. Mooi bezoek aan Doesburg!
  Kram Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij zijn een tijdje geleden door Doesburg gelopen toen we een stukje van het Hanzestedenpad deden. Omdat we nog wat km te gaan hadden, hebben we alleen het Mosterdmuseum bezocht, ook de moeite waard. Maar we hadden ook zoiets van: hier moeten we nog een keer heen om het stadje beter te bekijken. Bedankt voor je voorproefje met tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat is een leuk idee voor een uitje! Bedankt voor de tip, tante
  Fijne dag, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een mooi plaatsje. Ik ben er nog nooit geweest, maar denk wel dat het de moeite waard is om er toch eens naar toe te gaan. Mooie foto's weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi tante Willy,
  Ik kom eens even om een hoekje gluren bij jou! Wat is Doesburg een leuke plaats hè? Ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag aten we met de familie bij De Waag! verder zijn er mooie straatjes, leuke winkeltjes en galerietjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel verleidelijk om naar Doesburg te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Lupineke, op een mooie zonnige dag.
  @CorryR, dat is een goede tip.
  @Marja, leuk dat er zoveel uitstapjes worden georganiseerd. De tentoonstelling in het Drentsmuseum lijkt me ook heel boeiend. Leuk verslag van Delft schreef je.
  @Hej Christine, fijn dat je er ook weer bent.
  @Bertie, dank je ik ben er al heen geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Tóch leuk dat dit blog eens bij mijn feeds voorbij komt....
  Wat een sfeervolle plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. We hebben met plezier kennis genomen van de positieve reactie over expositie, ons streekmuseum De Roode Tooren en Doesburg.
  Misschien is het goed te weten dat de tentoonstelling op veler verzoek is verlengd tot 6 mei 2012.
  Overigens is de entree gratis!

  Hartelijke groeten,
  Rinus G.M. Rabeling / Streekmuseum De Roode Tooren - Doesburg.

  BeantwoordenVerwijderen