woensdag 28 juni 2023

Dörpmuseum Münkeboe


de bakkerij


de buurtwinkel

de dorpsschool


de smederij


de wagenmakerij


de zagerij


Behalve het Moormuseum in Moordorf bezochten we ook het op enkele kilometers afstand gelegen Dörpmuseum Münkeboe. Dit openluchtmuseum toont het leven en werken in de veenkolonie van ongeveer 1870 tot 1933. Leem- en plaggenhutten ontbreken hier, maar er staan veel stenen gebouwen. De molen waar het eigenlijk allemaal mee begon bij dit museum staat naast het museumterrein. We hebben 'm bij aankomst gezien (maar helaas geen foto gemaakt). In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de molen zwaar beschadigd tijdens een storm. Veel mensen vonden dat de molen niet gesloopt mocht worden, zodoende werd er een vereniging tot behoud van de molen opgericht. Van het een kwam het ander en om een lang verhaal kort te maken: in 1992 werd het Dörpmuseum Münkeboe geopend. Er staan veel mooie gebouwen. In combinatie met het vele groen heerst er een aangename sfeer in het dorpsmuseum. Tijdens ons bezoek waren er geen demonstraties van oude ambachten. Op de dagen dat die er wel zijn, zal het helemaal voelen als een reis terug in de tijd.

de dorpskroeg
de apotheek
de kapper

de schoenmaker


de naaister/kleermakerhet kolonistenhuisde weefkamer

de blauwdrukkerijstrovlechten

papierknipkunst


het museumcafé


Informatie: https://doerpmuseum-muenkeboe.de/

8 opmerkingen:

 1. Ik vind openluchtmusea altijd leuk. Ergens lijken ze op elkaar, maar toch wordt je steeds weer door iets anders getroffen. Leuke wandeling door het dorp. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je al de foto's bekijkt geeft het mij zo'n rustig gevoel. Niet dat vroeger alles beter was maar het straalt wel rust uit.
  Groeeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is echt terug in de tijd, maar ziet er wel heel mooie verzorgd uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Door je foto's krijg ik al het gevoel terug in de tijd te zijn.
  Helemaal bij het zien van de bakkerij -- een neef en 2 broers van mijn vader hadden een bakkerij die er bijna net zo uitzagen.
  Ook al was het vroeger niet met alles beter,er was wel het omkijken naar elkaar en helpen en de rust die nu is verdwenen door alle apparatuur.
  Gezellige avond en groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Willy!
  I think it is nice that the old factories are kept as they were before. It is very interesting to see how different crafts were made. I like that blue cloth.
  Have a nice weekend /Marika

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Großartig... es war ein wundervoller Spaziergang. Herzlichen Dank, dass du uns mitgenommen hast.
  Great...it was a wonderful walk. Thank you for taking us with you.
  Greetings to you.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig museumdorp, ik vind de overal staande banken, tafels en stoelen zo leuk. Mag je die gebruiken om je eigen meegebrachte eten te nuttigen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Jeanette, dat stond ook heel gezellig, vooral daar onder de bomen. Ik denk wel dat je meegebracht eten mag nuttigen, want ze staan over het hele museumterrein verspreid.

   Verwijderen