zaterdag 24 juni 2023

Klooster Ihlow

Dit is het bos bij het klooster Ihlow in Ostfriesland. We zijn hier vanaf de parkeerplaats onderweg naar de Imagination. Halverwege passeren we deze bijzondere installatie van kunstenares Monika Kühling. Op het informatiebord lezen we dat het geplaatst is op 29 juni 2019. Het was 1300 jaar na de dood van koning Radboud, die de Friezen vanaf het jaar 679 tot zijn dood in 719 verenigde. Friezen uit verscheidene Friese landen bevestigden op deze dag opnieuw hun eenheid, verbinding en grenzeloze samenwerking.


We wandelen verder en iets verderop zien we de Imagination al. Het bijzondere bouwwerk is een gedeeltelijke reconstructie van de voormalige cisterciënzer kloosterkerk, van 68 meter lang en 35 meter breed, uit 1228. Het was destijds de grootste kerk tussen Bremen en Groningen. In 1528 werd het tijdens de reformatie vernietigd. De replica van de voormalige kloosterkerk bestaat uit hout en staal, de muren zijn van klimop. De toren is 45 meter hoog, via een trap kom je tot op een hoogte van 30 meter. Bij helder weer heb je uitzicht op een groot deel van Ostfriesland. 

Onder het bouwwerk is een tentoonstellingsruimte met archeologische vondsten en bevindt zich een stilteruimte. 


Voordat mijn man de Imagination gaat beklimmen, gaan we eerst naar het kloostercafé. Het is gevestigd in de voormalige boswachterswoning. We nemen plaats op het terras en hebben uitzicht op de Imagination. Na de koffie en taart begint mijn man aan de klim van zo'n 160 treden. Ik blijf op het terras om foto's te maken en hij maakt vanaf de toren foto's.Samen wandelen we nog door de kloostertuin. Het is niet de oorspronkelijke tuin, maar zoals deze geweest zou kunnen zijn. Een kruis van paden verdeelt de tuin in vier vakken met planten.In de voormalige boswachterswoning bevindt zich behalve het kloostercafé ook een kloosterwinkel. Hier worden o.a. handgemaakte artikelen uit de streek verkocht.
 Wij vonden klooster Ihlow een geweldige plek om te vertoeven. 

Informatie:
Wie slecht ter been is kan gebruik maken van een pendeldienst vanaf de parkeerplaats. Informatie is te vinden op de website.
https://www.kloster-ihlow.de/

4 opmerkingen:

 1. Bijzonder om op deze manier weer iets tot leven te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willy,
  ich mag Eure Reiseberichte sehr, denn so lerne ich immer wieder interessante Orte kennen. Ich wäre übrigens auch hinaufgestiegen und hätte mir das Ganze mal von oben betrachtet, schaut ja sehr imposant aus.
  Liebe Grüße zu Dir und einen guten Start in die kommende Woche
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, prachtig. De entree al met die teksten en dan de toren. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn weer mooie foto’s. Goed verdeeld, de één naar boven en de ander op het terras. Gr., Janny

  BeantwoordenVerwijderen