zaterdag 15 juli 2023

Zwei Siele Museum in Westeraccumersiel

In Ostfriesland zijn er aan de kust veel plaatsen eindigend op siel. Een siel, in het Nederlands zijl, is een spuisluis. In Westeraccumersiel bezochten we het Zwei Siele Museum. Het museum vertelt de bijzondere geschiedenis van twee naast elkaar gelegen plaatsen: Westeraccumersiel en Dornumersiel. We kwamen in dit kleine, maar fijne museum veel te weten over de sluizen, de havens, de bouw van zeilschepen, de handel, de overstromingen en de dijken. Het museum is gevestigd in een dijkwoning uit 1696. Deze woning werd o.a. door een aantal kapiteins bewoond en heeft de stormvloeden van 1717 en 1825 getrotseerd . Sinds enkele jaren is de woning het onderkomen van hetZwei Siele Museum. Wij werden door een medewerkster hartelijk ontvangen en ondanks dat er geen rondleiding was, gaf zij graag extra informatie.


Over de sluizen en de havens 


Over de zeilschepen en de handel


Speciale tentoonstelling: Ludwig en Georg Kittel 

Ambacht m.b.t. de zeilschepen

Het Kapiteinskabinet

In 1744 lieten Kapitein Focken en zijn echtgenote Lücke Focken het huis uitbouwen. De nieuwe deuren en wanden werden door een kunstschilder in barokstijl beschilderd. Hun initialen en het jaartal werden ook aangebracht. Enkele jaren geleden kwamen tijdens restauratiewerkzaamheden deze schilderingen onder tien lagen verf tevoorschijn. 



In het huis werden nog meubels gevonden uit de 18e en 19e eeuw, die achtergelaten zijn door vorige bewoners. Hiermee werd een kapiteinswoning ingericht van rond 1900.

De keuken (Uns Köken)




De bedstede (Butz)



De kapiteinskamer (Kopteinsstuuv)  



De voormalige haven wordt d.m.v. een plein aangegeven


Wij reden ook nog naar de huidige haven in Dornumersiel. Hier liggen vissersboten en er is ook een aparte jachthaven. Het kleine strand is alleen toegankelijk tegen entreegeld à 4 euro p.p., maar dat hebben we niet gedaan.










Informatie: https://www.zwei-siele-museum.de/

4 opmerkingen:

  1. Zeer leerzaam en interessant om in dit toch enigszins deftige museum rond te kijken.Je raakt er vast niet uitgekeken.En heel bijzonder wat er onder al die lagen verf vandaan kwam.
    Groet,Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat weer een heerlijke verslag Willy. Ik loop gewoon even een rondje met jullie mee... ;). Maar het mooist vind ik toch die oude borduurlappen en het andere handwerk. En dat tegeltableau... prachtig...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat zag ik weer leuke dingen tijdens het ‘meelopen’. Gelukkig dat die beschilderingen weer boven water zijn gekomen. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een mooi museum! Die bedstede is leuk en al het handwerk.

    BeantwoordenVerwijderen