zaterdag 29 juli 2023

Landgoed Twickel in Delden

Landgoed Twickel ligt in Delden in Overijssel. De naam Twickel is afkomstig van Herman van Twickelo, die in 1347 eigenaar werd. Het landgoed is 4500 hectare groot. Kasteel Twickel ziet er nu anders uit dan het oorspronkelijke middeleeuwse huis, want daar is niets van overgebleven. Twickel werd steeds van vader op zoon of op dochter vererfd. De laatste eigenaresse was Baronesse van Heeckeren van Wassenaar, gravin van Aldenburg Bentick. Zij had geen kinderen en besloot Twickel in 1953 in een stichting onder te brengen. Zij bleef er wonen tot haar dood in 1974. Het kasteel wordt nu deels bewoond. Een aantal weken per jaar worden er op afspraak rondleidingen gegeven. 

De tuinen en het park bij het kasteel zijn van mei tot en met oktober geopend. Wij bezochten het woensdag. Via de hoofdentree bij het bezoekerscentrum en de landgoedwinkel kwamen we meteen in het  uitgestrekte park in Engelse landschapstijl. 






De rozentuin werd oorspronkelijk aangelegd in 1911 en is in 2005 opnieuw vormgegeven. De twee priëlen uit 2009 hebben een smeedwerk dat geïnspireerd is op rozen. De rozentuin viel mij een beetje tegen, ik had hier meer rozen verwacht. De rijkbloeiende afrikaantjes speelden de hoofdrol.

Weide met damherten



Bij deze steen werd in 1886 naar drinkwater geboord, maar men kwam op zoutwater uit. Deze ontdekking was mede aanleiding voor het begin van de zoutwinning in Boekelo in 1918. In Delden is het Zoutmuseum gevestigd en vertelt alles over zout.

Tempeltje ontworpen door Zocher in 1835, geplaatst in 2008


Van Gesselbrug 

De watertoren en een zeldzame wintergroene eik

Een glimp van de voorkant van het kasteel




Voordat we naar  de siertuin wandelden aten we eerst op een bankje in het park onze boterhammen op en dronken een beker koffie. De siertuin in Victoriaanse stijl werd vanaf 1930 aangelegd door de laatste barones. Toen zij nog leefde gaf ze graag rondleidingen door de tuinen. Nu kijkt ze vanuit de hedera uit over deze tuin. 













De tuinhut was een verjaardagscadeau voor haar 80e verjaardag in 1959










De bank was een huwelijksgeschenk van de pachters aan de baron en barones in 1922

Wordt vervolgd!

Informatie: https://twickel.nl/

5 opmerkingen:

  1. Veel gewandeld rondom Twickel en door de bossen. Nog nooit de tuinen bezocht, moet ik toch eens doen. Goed weekend, groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Willy,
    Nou zeg, wat een omvang had dit landschap! Ja, rozen fleuren zo'n tuin enorm op maar hun afwezigheid maakt het wat saai uitziend...
    Prachtige foto's zoals altijd!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's. Wij zijn er vaak geweest, ook de tuinen bezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een prachtig landgoed, immens groot volgens mij zo op de foto's te zien. Foto's natuurlijk weer prachtig.
    Groet Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hej Willy!
    What a lovely garden, I enjoyed the walk.
    Have a nice day /Marika

    BeantwoordenVerwijderen