maandag 17 juli 2023

Dornum - het Oma-Freese-Huus , twee kastelen, de Synagoge en de DornumerTeestube

In Dornum in Ostfriesland staat het Oma-Freese-Huus. Op dinsdag zou het open zijn. Tenminste, dat dacht ik. Vanaf de parkeerplaats wandelen we daar dan ook rechtstreeks naartoe. Helaas is de deur op slot. We lezen op de kaart achter het raam dat het alleen geopend is tijdens de zomervakantie. Foline Freese en haar echtgenoot kochten dit schattige huis in 1903. Op 38 jarige leeftijd werd zij weduwe en bleef achter met zes jonge kinderen. Veel oudere inwoners van Dornum kennen haar door haar zelfgemaakte bonbons, die zij verkocht. "Dor köp wie us immer Kinjes". Oma Freese overleed in 1962. Het huis werd gerestaureerd en is nu een klein streekmuseum. We gluren door de ramen naar binnen en op het informatiebord zien we ook een foto van Foline Freese. 






Tegenover het Oma-Freese-Huus bevindt zich de Beningaburg, tot 1717 had het de naam Osterburg. Dit kasteel werd gebouwd rond 1400. Op het informatiebord staat vermeld dat er een hotel gevestigd is, maar dat is sinds kort gesloten. 



We wandelen verder en komen uit bij een pleintje. Onze aandacht wordt getrokken door een in stenen gevormde davidster. Op deze plek werden op 10 november 1938 vier Thorarollen, de boeken van de Joodse gemeenschap en de inrichting van de Synagoge verbrand. Even later betreden we de tegenover het plein gelegen synagoge. Het is een gedenkplaats en informeert over de Joodse families die in Dornum woonden. Indrukwekkend en om stil van te worden. 



Inmiddels is het tijd geworden voor thee en taart, daarvoor gaan we naar de Dornumer Teestube. Deze keer bestellen we de Ostfriesen-Tee met "kluntje en wulkje" (kandijklontje en een wolkje room). Ik kies de dinkel-karnemelktaart met vruchten, het heeft een heerlijk frisse smaak.







Na de thee en taart wandelen we nog even door naar de Norderburg. Dit kasteel werd in 14e eeuw gebouwd en in de 17e eeuw uitgebreid. Er is nu een school in gevestigd. Het terrein is dan ook alleen buiten de schooltijden toegankelijk. 





Informatie: 
https://www.dornum.de/erlebnisse/details/oma-freese-huus-heimatstube-dornum
https://synagoge-dornum.de/
https://www.dornumer-teestube.de/
https://www.dornum.de/erlebnisse/ostfriesische-tradition/wasserschloss
https://www.dornum.de/

7 opmerkingen:

  1. Hi Willy!
    I love Omas house. It is amazing to have her house as a museum. Lovely town with beautiful houses. You always find the nicest teahouses and the cake lookes good.
    The memorystone shows that the world hasn´t changed since 1938.
    Have a nice day /Marika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je laat ons weer prachtig meegenieten van de lieve dorpjes in Ost Friesland. En niet te vergeten die heerlijke taarten. Daar zijn ze in Duitsland goed in taarten bakken met produkten die op dat moment vers geplukt kunnen worden.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is het mooi daar en zo vredig. Je zal maar achter blijven met 6 kinderen en dan nog tijd hebben om bonbons te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie foto's weer! Fijn om mee te mogen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige gebouwen, het ziet er allemaal zo netjes uit. En taarten bakken kunnen ze daar wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Willy wat weer een mooie plekjes het verhaal van oma en de joden die daar gewoond hebben zijn indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor de leuke rondleiding en je prachtige foto's van Dornum tegenover de Oost-Friese eilanden. Ik kijk er altijd naar uit om je indrukken en beschrijvingen te lezen. En weet je, beste Willy, ik ben er nog nooit geweest.
    Maar ooit plannen we daar een zomervakantie.
    Hartelijk dank en vriendelijke groeten van Viola

    BeantwoordenVerwijderen