In 2009 borduurde ik de Vernaaide linten van Marken, een patroon ontworpen door Margreet Beemsterboer, uitgegeven door Needleprint. Ik bestelde het bij Kunst & Vliegwerk.
Marker vrouwen droegen de vernaaide linten als onderdeel van de hoofdbedekking, die bij een grote kap wel uit 12 onderdelen kon bestaan. Het lint zat onder de batisten bovenmuts en was dus bijna niet zichtbaar. De Marker vrouwen hadden verschillende linten in hun bezit. Ze werden met zwarte zijde of DMC op wit linnen geborduurd, met aan de uiteinden de naam in Friese letters. De zwarte kruisjes werden geborduurd over drie draden in de hoogte en twee draden in de breedte.
In het boekje 'de handwerken op het eiland Marken', van Maria van Hemert, uitgegeven door het Nederlands Openluchtmuseum, staan ook vernaaide linten afgebeeld, oa naamlinten. Naamlinten werden bij hoogtijdagen gedragen en ontlenen hun motief dan ook meestal aan een Bijbels onderwerp. Bijvoorbeeld: Kerk en kandelaar, engelenlint, Adam en Eva, de Druivendragers, Geloof, hoop en liefde. Een Bijbelsnaamlint werd het eerst gedragen wanneer een vrouw belijdenis deed. Daarna werd het lint weggelegd en pas weer gedragen als zij de bruid was. Dan droeg zij het met aantekenen en op de tweede zondag, wanneer ze in de kerk ging trouwen. Met de trouwplechtigheid werd het naamlint vervangen door een smal vetertje of lintje. Na het trouwen werden de naamlinten met Pinksteren en Pasen gedragen. Voor de doordeweekse dagen zijn er ook naamlinten. Bijvoorbeeld, driekronenlint, poppenlint, kraaienlint, sterrenlint en klokkelint.
Margreet gaf in haar patroon het gebruik van wit Zweigart 32 count Belfast Linnen aan. Ik gebruikte geen wit, maar antiek ivoor. Margreet wijkt bij het patroon af van het oorspronkelijke zwarte garen en gebruikte donkergrijs DMC nr.3799. Als tweede kleur gebruikte Margreet, oker DMC nr.3826. Ik borduurde met dezelfde kleuren DMC.
De laatste foto heb ik geleend van het NEEDLEPRINT-BLOG. Jacqueline heeft mijn foto bewerkt zodat het recht in beeld is.
Gratis patroon:
http://www.needlesatwork.com/sampler-vernaaide-lintenrsquo-of-the-island-marken-the-netherlands.html
Mooi geworden en de kleuren zijn mooier als het harde zwart.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig! Gelukkig hebben we in Nederland ook nog mooie tradities.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig hoor daar zitten heel wat uurtjes werk in.
BeantwoordenVerwijderenWat hebben de vrouwen vroeger toch veel met naald en draad gewerkt om al die verschillende idngen te maken zodat wij nu nog kunnen genieten van die mooie tradities.
Fijne zondag
Marga
Hij is prachtig en je hebt ook een prachtige kleur gekozen ik moet ook zeggen dat deze nog op mijn lijstje staat voor ooit. Leuk ook dat je verdere informatie erbij hebt gegeven.
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtig borduurwerk in traditie.
BeantwoordenVerwijderenIk bewonder de vrouwen die vroeger zoveel in hun uitzet moesten borduren.
Ik vind de kleurzetting die je gebruikt hebt mooi, het is wat zachter dan het zwart/wit.
Fijne dag!
Lieve groet,
Gerry
What a great work and a very interesting story. Have a nice day.
BeantwoordenVerwijderenHugs
Elna
Een waar kunstwerk! Prachtig.
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag,
Inge
Het blijven mooie patronen evenals de andere motieven en technieken van het voormalige eiland Marken. Één van de mooiste klederdrachten van ons land.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes.
Wat een pracht! Zo mooi een sierraad aan je muur!
BeantwoordenVerwijderengroetjes Marijke
Prachtig gemaakt en wat mooi die oude gebruiken waar je vaak geen weet van hebt. Bedankt voor het delen.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,dinah
Wat een prachtig borduurwerk!!
BeantwoordenVerwijderenHa, mijn oma van moeders kant kwam ook uit Marken!
Liefs, Juliëtte
Al eerder heb ik vol bewondering naar je blogs van de Marker linten gekeken. Inspirerend om te zien dat verleden en heden bij elkaar komen in dit mooie handwerk.Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenlieve groet Grethilde
Mooi om dit weer te zien. Gelukkig dat zulke patronen bewaard blijven.
BeantwoordenVerwijderenIn het echt natuurlijk nog mooier, het is werkelijk een aanwinst aan je muur, en erg prachtig geborduurd Willy!! De geschiedenis van deze linten vind ik ook zo bijzonder, geweldig dat deze stukjes cultuurgeschiedenis in de Marker klederdracht op deze wijze bewaard worden! Groetjes Lupineke
BeantwoordenVerwijderenDat is toch zulk mooi borduurwerk. Ik heb oude exemplaren in Marken kunnen bewonderen, echt schitterend.
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtig borduurwerk! Heel bijzonder om ook de geschiedenis van de linten er bij te lezen. Dat maakt het extra waardevol.
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Het soort randen heb ik wel gezien, en ook wel geborduurd in een andere zetting.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig borduurwerk, en de kleur is mooi gekozen, zwart is zo hard.
Bedankt voor deze geschiedenis les, ik had hier nog nooit iets van gehoord.
Wel heb ik een boekje met betekenissen van allerlei symbolen van eerder, die ook veel in merk of letter lappen werden geborduurd.
Groetnis Annie
Ik weet het nog dat je eraan bezig was, kan niet geloven dat dat al weer drie jaar geleden is, maar wel dat het mij inspireerde weer te gaan borduren!
BeantwoordenVerwijderenIk vind het nog steeds een schitterende creatie! Groetjes
lida
Prachtige lap Willy en elke NL handwerkster heeft dit boekje natuurlijk in de kast! Ik ben bij met het lezen van je logjes, heb genoten!
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes
Beste Willy,
BeantwoordenVerwijderenWàt een mooie vernaaie linten zijn dit! Mooi door hun eenvoud in één enkele kleur gedaan. Ik bewonder steeds de ontwerpsters en met name van tóen!
Liefs en een fijne week met zonneschijn toegewenst,
Mariette
Willy knap hoor!! zo'n mooi borduurwerk.
BeantwoordenVerwijderenHangt er mooi. Verveeld nooit. Ik heb het niet in de kast liggen. Kan ook niet alles hebben. Maar wie weet ooit.
Dit werkje staat bij mij ook op mijn verlanglijstje... heerlijk om even bij jou te genieten... Ook je verhaal erboven over je bezoek aan Marken...
BeantwoordenVerwijderenSupermooi geworden, zou ik ook wel eens willen proberen.
BeantwoordenVerwijderenDeze staat al heel lang op mijn verlanglijstje... ooit mee begonnen...toch maar eens afmaken...
BeantwoordenVerwijderen