donderdag 19 juli 2012

Op visite bij Museum Boer Kip in Zutphen


Op een mooie zomerdag in 2010 bezochten wij Museum Boer Kip. Een jaar eerder had ik dit boek over boer Kip gekocht.


Boer Kip (1925) is in 2006 overleden. Hij heeft zijn stadsboerderij uit 1860, in de wijk "de Hoven" in Zutphen, nagelaten aan de Gemeente. De boerderij van Boer Kip ziet er nog net zo uit als vroeger. Hij sliep in de bedstee, niet op een matras maar op het stro. Zo af en toe werd het stro ververst, maar de laatste jaren gebeurde dat niet meer. Voor water moest hij buiten naar de pomp. De wc, een houten zitting met houten deksel, is te vinden in de hoek van een schuur. In het woongedeelte van de boerderij staat één kacheltje, daar werd ook op gekookt. Buiten in een loods hangen een flink aantal haken, met jassen, broeken, petten, overalls en noem maar op, daar zocht hij de kleding voor de dag uit.


Boer Kip woonde hier met zijn ouders drie broers en een zus. Als kind tekende hij wel eens, maar zijn moeder vond dat nutteloos, er moest gewerkt worden. Boer Kip is nooit getrouwd en altijd bij zijn ouders blijven wonen. Nadat zijn moeder was overleden verzorgde hij zijn vader, toen die midden jaren zeventig overleed begon hij te schilderen. De deel was zijn atelier, daar stond ook nog een tweede kacheltje. Hij schilderde op borden en vazen. Het heeft wat weg van het Staphorster stipwerk. Later schilderde hij veel de natuur, het dorp, bijbelse taferelen en jeugdherinneringen. Melkbussen, emmers, petroleumkannen, bloempotten, klompen, broodplanken , zelfs kasten en tafels werden beschilderd. Hij schilderde ook op stukken hout, triplex en papier. Als hij het ophing dan sloeg hij gewoon een spijker door het werk, aan inlijsten deed hij niet. Zijn werk valt onder de naïeve, primitieve schilderkunst. Op de fotocollage enkele details van ansichtkaarten.Tijdens een tien minuten durend filmpje kun je eerst kennismaken met Boer Kip. Vervolgens is er een rondleiding door de boerderij, die van onder tot boven vol staat en hangt met beschilderde spullen. We kwamen ogen tekort om alles te bekijken. Na de rondleiding zijn we nog een keer door het huis gelopen en steeds ontdekten we weer andere dingen.


Er is gelegenheid om iets te drinken met eventueel een stuk taart, gebakken door één van de buurvrouwen. Bij mooi weer kun je op de binnenplaats zitten en anders in een grote schuur. Bezoekers kunnen gebruik maken van een modern toilet..


Op de foto zie je ketels met bloemen, ooit waren ze allemaal mooi beschilderd, maar toen er één gestolen werd heeft Boer Kip ze allemaal grijs overgeschilderd.


Wil je Museum Boer Kip bezoeken, kijk dan op de website voor de juiste openingstijden en het adres. Informatie: http://www.museumboerkip.nl/

Als je het leuk vindt kun je het BOEK DOORBLADEREN.

 ...

19 opmerkingen:

 1. Wat een mooi stukje Nederlands historie laat je hier zien!
  fijne dag,
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verhaal ,lijkt me erg leuk om eens heen te gaan Gr. Marloeskrkeatief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt talent verloochent zich niet en laat zich niet onderdrukken. Het laat zich ook niet (ver)vormen door dure 'kunst'opleidingen. Dit gaat op ons lijstje! Als we nog eens in de buurt zijn zullen we het bezoeken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er heel mooi uit, lijkt me leuk om daar eens heen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om dat te combineren met een bezoekje aan het winkeltje van PP! Ik zag de buitenkant al wel, maar was er nog niet binnen, ga het toch eens proberen! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willy,
  Wat een schattig boerderietje en dat schilderwerk is echt heel leuk. Boer Kip is zeker een bezoekje waard.
  Liefs,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi stukje historie en buitengewoon dat schilderwerk.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer zo'n leuke TIP, Willy!!!

  Ja, dit zijn de leuke plekjes in Nederland die zeker een bezoekje waard zijn.
  Ik ga het zeker weten onthouden!!!

  Zo sliepen wij enkele jaren geleden verschillende keren in Jisp in het oude walvisvaardershuisje van Klaas en Bep Kwadijk,overdag was het museum en 's avond na 5 uur was het een B&B waar we sliepen in de bedstee en dan weer in de goeie kamer zaten met oudhollands betegelde schouw met hoge deur die alleen open ging om de bewoners/bruid en bruidegom binnen te laten en wanneer een van beiden stierf en door die deur weer naar buiten gedragen werd.
  In de ochtend serveerde klaas of Bep het ontbijt zó sfeervol en lekker zag ik het niet vaak, oh.....het was een adresje met zoveel charme en antieke spulletjes,ook al waren we er meerdere dagen.....uitgekeken raakten wij er niet.
  Helaas,helaas ging het museum en de B&B door omstandigheden sluiten.

  Het was nog in mijn analoge tijdperk, maar heb er wel veel foto's gemaakt.

  Fijne dag en lieve groeten!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig, z'n oud boertje die schilderde. Als ik in de buurt ben wil ik daar zeker eens gaan kijken.

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om dit te lezen. Toevallig net terug van een dagje Zutphen, heb ook even een bezoekje gebracht aan winkel van PP. Erg gezellig!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat is dit bijzonder en wat kon hij mooi schilderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk dat je langs kwam. En wat boer kip betreft dan hebben wij in nederland toch nog heel veel moois om te bezoeken maar je met het natuurlijk wel weten.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een parel! Boer Kip was een bijzonder mens. Heel goed dat zijn boerderij gebleven is zoals het was.... Een kleurrijke man!! Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alweer zo'n leuke tip voor een uitje. Wat schilderde die man mooi. Kan me voorstellen dat je ogen te kort kwam.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi blog, ik blijf je volgen. Heb genoten. En heb nu heimwee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuke tip voor als ik in de buurt ben.

  Fijn weekend hopelijk zon liefs José

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke post over boer Kip!
  Geweldig, zulke zonderlinge figuren!!
  Die vind je hier ook hoor! Mijn pas overleden buurman was in de 90. En heeft pas vorig jaar stromend water
  laten aanleggen!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Die Boer Kip had wel talent hoor! Goed dat hij daar toch iets mee heeft kunnen doen uiteindelijk.
  Volgende week gaan Ria en ik ook het een en ander uit oude tijden bekijken. Dank zij een tip van jou!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel goede tip!! Ook de tip uit je andere logje vind ik erg leuk, die van het oude ambachten-museum. Ga ik zeker eens bezoeken.
  Fijn weekend!
  Vriendelijke groeten,
  Chantal

  BeantwoordenVerwijderen