maandag 23 juli 2012

Kledingveilingen Staphorst en aquarellen van Joke Plomp

Toen we Museum Boerderij Staphorst bezochten zag ik daar een aantal prachtige aquarellen van Joke Plomp. Staphorst komt veel in haar schilderijen voor. Joke heeft er ook gewoond en heeft belangstelling voor de mensen en hun cultuur. Ze schildert portretten van mensen, groepsportretten, maar ook boerderijen, boerenerven, koeien, landschappen, paarden, stads- en dorpsgezichten.


Joke werd in 1952 in Hoogeveen geboren. Van jongs af aan tekende en schilderde ze. Het kwam er echter niet van om naar de Kunstacademie te gaan, ze studeerde psychologie. Toch ging zij schilderen, studeerde op compositie en techniek en raakte geïnspireerd door de oude Engelse meesters. Joke werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel.  In 1989 werd een eerste grote tentoonstelling van haar werk gehouden.
Joke woont net buiten het Hanzestadje Hasselt. Bij haar boerderij "De Hoogte van Streukel" heeft zij een atelier/galerie, waar zij werkt, workshops organiseert en haar werk tentoonstelt. Iedereen is welkom om daar het werk te komen bezichtigen, wel graag na telefonische afspraak. 

Informatie: http://www.jokeplomp.nl/?page=mainIn Staphorst worden jaarlijks een aantal klederdrachtveilingen gehouden. Dit vindt plaats bij de Museum Boerderij. De belangstelling is dan groot, niet alleen van Staphorsters maar ook van verzamelaars. De kleding wordt aan lijnen opgehangen. Men kan het dan voor aanvang van de veiling bezichtigen.


 

Er is vaak veel aanbod van kleding, het kan oplopen tot honderden stuks. Zo'n hoeveelheid kan zelfs van één persoon zijn. De prijzen zijn laag want er is de laatste jaren meer aanbod dan vraag. De kleding die geveild wordt is van mensen die overleden zijn, in de rouw zijn en de kleurrijke kleding niet meer dragen of die gestopt zijn met het dragen van klederdracht.

 

Op 15 juli, 18 en 22 augustus (2012) zijn er kledingveilingen. 
Informatie: http://www.museumstaphorst.nl/

In het museum hing een beperkt aantal aquarellen. De eerste foto is gemaakt in het museum, de overige foto's zijn van de website van Joke Plomp en met haar toestemming geplaatst.

18 opmerkingen:

 1. Je hoort de dames bijna keuvelen, zo levensecht.
  Gezellig verhaal jammer genoeg zooo ver weg...
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zeg die schilderkunst en wat leuk die kleding verkoop ,dat was in spakenburg ook zo leuk Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige aquarellen! Nooit geweten dat er kledingveilingen gehouden worden. Wat zal dat mooi zijn om te zien: al die prachtige kleuren en stoffen...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met haar prachtige werken houdt zij de herinnering aan klederdracht vast. Ik vrees dat er in de toekomst steeds minder klederdracht gedragen zal worden, wat ik overigens ook wel begrijp. Ik hoef er bij mijn dochters ook niet mee aan te komen :)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige aquarellen. De sfeer van oude tradities en gebruiken. Ik denk meteen aan de Staphorster dames op hun zwarte Opoefietsen met van die prachtig gehaakte jasbeschermers en de knalgroene kleur van de boerderijen! Het is echt vreselijk jammer dat onze prachtige traditionele Hollandse klederdrachten bijna verdwenen zijn omdat ze niet meer thuis horen in de wereld waar wij nu in leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lovely paintings and it seems to be a very interesting person. Have a nice evening.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Levensechte aquarellen zijn het, zeer mooi. Ook de Staphorster klederdracht is een van mijn favorieten.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige aquarellen,net foto's.Heb ooit een modeshow gezien bij de Museum Boerderij en zitten genieten van de klederdracht.Hopelijk houden ze dit in ere....we verliezen al zo veel Nederlandse dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie aquarellen zijn het. Zo kan iedereen de mooie klederdrachten bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige aquarellen. En de klederdrachten zie je haast niet meer dragen maar mooi is het wel.
  Ik ga volgende maand nog een keer naar Stegeman in Rouveen en dan is Staphorst om de hoek dus ga daar ook daar even een kijkje nemen.
  Fijne dag
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Rake aquarellen! En tja, ook bij klederdrachten wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hele mooie aquarellen! Die wil ik wel in het echt zien. Staphorst is niet ver van hier, dus ....
  De wandeling waar je over schreef vind ik ook erg mooi. Maar ja, het wordt op deze manier wel een hele drukke agenda .....

  Lieve groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een talent! Hopelijk kan ik ooit es zo'n kleding veiling bijwonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige aquarellen en wat lijkt het me geweldig om daar een keer naartoe te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ze zijn Prachtig, het lijkt wel of ik er middenin sta zo echt. Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh, wat een heerlijke schilderijen!!

  BeantwoordenVerwijderen