donderdag 5 juli 2012

Verkeersles met Bruintje Beer & Jan Klaassen

Deze twee boekjes staan al vele jaren bij mij in de boekenkast. Ik heb ze ooit op boekenmarkten gekocht. Het zijn twee schoolboekjes waarmee op de lagere school (jaren '50 '60) verkeersles werd gegeven. Beide boekjes zijn uit de serie 'Eerbied voor het leven', geschreven door Anne de Vries en A.M.Koppejan.


'Bruintje beer in 't verkeer' was voor het eerste leerjaar. Aan de hand van tekeningen werd duidelijk gemaakt wat de gevolgen waren als je je niet aan de verkeersregels hield. Om het niet al te eng te maken speelden poppen de  hoofdrol. Ik vond het behoorlijk spannend. De poppen kwamen er ook niet helemaal ongeschonden vanaf. Toch heb ik elke les genoten van de leuke tekeningen van Corrie van der Baan.

In het tweede leerjaar werd gebruik gemaakt van het boekje 'Jan Klaassen, kijk uit!' Dit keer speelde Jan Klaassen de hoofdrol, bij wie ook geen bloed kon vloeien. Hij wilde de wijde wereld in en liep weg, op de hielen gezeten door zijn Katrijn. Hij beleefde vele gevaarlijke avonturen in het verkeer. Je kon wel zien dat hij nog nooit verder weg was geweest dan zijn poppenkast. Foei, die domme Jan Klaassen.


Deeltjes 3 tot en met 6 uit deze serie komen mij niet bekend voor, ik denk dat ik daar geen les uit heb gehad. Toch heb ik van de derde tot en met de zesde klas wel verkeersles gehad en ter afsluiting verkeersexamen op de fiets.

De boekjes uit deze serie worden nog regelmatig op internet te koop aangeboden.


Foto's collage: internet.


In april schreef ik over de schoolplaten van 'IK ZIE, IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET', waar ik goede herinneringen aan heb. Toen ik DAPHNE'S DIARY vorige week bekeek zag ik dit artikel over dezelfde schoolplaten. Annette B. schrijft dat zij en haar man goede herinneringen hebben aan deze schoolplaten. Ze hebben de zomer- en winterplaat, die hangen in de woonkamer, 's zomers de één en 's winters de andere.


Het weggevertje:
DAPHNE'S DIARY is voor reactie nr.38, dat is de leeftijd van Daphne (gelezen op de website).  MARTINE, als je mij je gegevens stuurt komt het blad naar je toe.

Wederom mocht ik een Sunshine Award ontvangen, ook hier ben ik weer blij mee, dank je wel RINI.

25 opmerkingen:

 1. Die boekjes kan ik mij niet meer herinneren, maar ik vind de tekeningen prachtig! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met het leuke blad Martine !

  Mooie boekjes en tekeningen, wat bijzonder iop deze manier het verkeer leren , maakt inderdaad meer indruk als hoe het tegenwoordig gaat :o)

  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anne de Vries is voor mij ook een hele bekende schrijver, vooral uit die tijd. Maar deze boekjes ken ik niet! Ik kan me helemaal niet herinneren dat wij in de eerste 2 klassen iets leerden over verkeer. Dat kwam pas in klas 5 en 6. Leuk Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk die oude boekjes. Kan me van verkeersles helemaal niets herinneren.Niet dat ikzelf les heb gekregen of dat ik het aan mijn leerlingen heb gegeven.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bruintje Beer boekjes weet ik nog van, maar dat het gebruikt werd voor verkeerslessen weet ik niets meer van.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk die oude boekjes. Ergens komen ze mij ook nog wel bekend voor. Maar het is al zo lang geleden.
  Gefeliciteerd met je award. Altijd een waardering van je blog.
  Fijne dag!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leerzame boekjes op een speelse manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een lief verhaaltje. Ik heb ervan genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk die oude boekjes,
  Ik heb er geen les uit gehad, we hadden wel hele simpele verkeers boekjes, tsja, waar is de tijd gebleven....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. He, dat is leuk! Echt nostalgie. Het boekje van Bruintje Beer kan ik me nog wel herinneren. De andere boekjes niet. Leuk om ze nog eens weer te zien.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Willie, wat zijn ze toch mooi die kinderboeken.Ik ben er gek op. Ik heb deze week lle verhalen van Beatrix Potter gekocht. Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijke nostalgie Willie....erg leuk om te zien.
  Fijne avond & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh ik herinner me de Bruintje de Beer boekjes nog wel! Leuk! Alvast een prettig weekend! Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, wat leuk het boekje van Jan Klaassen heb ik ook,alleen weet ik niet of ik er ook daadwerkelijk les uit heb gehad??? Groetjes van uit een zonnig Denemarken,Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat boekje van Jan Klaassen heb ik ook gehad, helemaal stuk gelezen! Nostalgie ;-)
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. toevallig van de week het boekje van Bruintje Beer in mijn handen gehad. Ik heb 'm ook in de kast liggen. Mooi nostalgisch logje!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. o ja, nu ik het boekje van Jan Klaassen zie, herken ik het weer van de lagere school.
  en inderdaad, ook fietsexamen, in Utrecht, wat was dat spannend (ik schijn nog gevallen te zijn, maar daar weet ik niks meer van).
  mijn fietsdiploma heb ik nog in den ouden doosch op zolder..
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Die boekjes ken ik heel goed. Ik heb ze veel gebruikt bij de verkeerslessen. Dat van Jan Klaassen ken ik het beste omdat ik toen vaak les gaf in de tweede klas.
  Er was maar 1 Bruintje Beer boekje in deze serie en dat werd in de eerste klas gebruikt. Er stond weinig tekst in. Natuurlijk waren er handleidingen bij. De andere deeltjes waren veel technischer. Gek, daar weet ik eigenlijk niet zo veel meer van..
  terwijl ik ze wel gebruikt moet hebben.
  Leuk hoor, toevallig was ik vanmorgen even op bezoek bij de school waar ik meer dan 30 jaar les heb gegeven....er is een nieuw gebouw, maar een aantal 'oude' collega's zijn er nog wel..
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel leuk die oude boekjes, maar ik kan ze niet herinneren.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb verkeerslessen gehad op de lagere school; het verkeersdiploma heb ik bewaard maar van boekjes kan ik me niks herinneren. Wel leuk om deze te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat leuk dat je ieder keer weer zulke mooie awards krijgt. De boekjes die je laat zien , herken ik niet, volgens mij kreeg ik uit andere boekjes verkeersles. ga ik toch eens uitzoeken, misschien ligt er nog ergens wat diep verscholen in mijn kasten.
  Fijne zomerse vrijdag
  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik kan me totaal niks van verkeerslessen op school herinneren, denk niet dat we die hier (in België) hadden toen :-(
  Martine, gefeliciteerd van je leuke prijs!
  Goe weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nice with old books, we had something like it. Have a nice weekend.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat waren de straten vroeger rustig, te oordelen naar oude foto's. maar even goed gevaarlijk voor kinderen ...

  BeantwoordenVerwijderen