maandag 30 juli 2012

Marken


Als je met de VERNAAIDE LINTEN VAN MARKEN aan het borduren bent, wil je natuurlijk ook een bezoek brengen aan Marken. Jaren geleden waren we er al  eens geweest, toen kwamen we met de BOOT vanaf Volendam.Deze keer reden we met de auto over de dijk. Die verbinding bestaat vanaf 1957. Tot dan toe was Marken een eiland in de voormalige Zuiderzee en nadat in 1932 de afsluitdijk aangelegd werd, IJsselmeer. Voor 1932 werd Marken diverse keren getroffen door overstromingen, het hevigst in 1916. De huizen op Marken werden gebouwd op werven, dat zijn  kunstmatig gemaakte heuvels. Tegen de werven werden later nog paalwoningen gebouwd. Nadat er geen overstromingen meer plaatsvonden werden de ruimtes tussen de palen ook tot woonruimtes verbouwd.

dochter ging ook gezellig mee

Vroeger  waren de meeste mannen van Marken visser. Door het verdriet van verlies op zee werd Marken een hechte gemeenschap. De geïsoleerdheid van het vaste land zorgde ervoor dat  er zich een grote traditie van klederdracht ontwikkelde. De Marker dracht bestaat uit vele onderdelen, voor  zomer, winter, daagse, zondagse, uit- en in de rouw, lente, herfst,  Pinksteren, bruiloft. Voor Koninginnedag zelfs een speciale Koninginnedag-variant met oranje stroken en lapjes.Tegenwoordig wordt de klederdracht alleen nog tijdens hoogtijdagen gedragen. HIER zijn foto's te zien van Koninginnedag op Marken. Prachtige Marker stoffen zijn te koop bij de winkel van familie Visser.
Een bezoek aan Het Marker Museum stond natuurlijk ook op het programma. Het museum staat in het oude deel van Marken en bevindt zich in zes historische woningen. Eén woning is ingericht zoals vroeger een vissersgezin leefde. Er is een grote collectie van klederdracht, handwerk en gebruiksvoorwerpen. Verder zijn er schilderijen, foto's en is er een film te zien over de geschiedenis en klederdracht van Marken. Ik heb er helaas maar weinig goede foto's van, veel staat achter glas en dat fotografeert slecht.Een pronkbed.


Op de foto staat een geborduurd bauwtje afgebeeld, die werd gedragen bij een doopplechtigheid.


Er waren slechts twee vernaaide linten te vinden en die zaten dus ook nog onder het hoofdkapje verstopt, waardoor ik ze slecht kon zien. Eén van de dames van het museum vertelde, dat de vernaaide linten ook niet meer gedragen worden omdat dat i.v.m. de haardracht, permanent, moeilijk gaat.


Twee video's over het museum (2005). Aan het begin van de tweede video zijn linten van Marken te zien.
De video's zijn helaas verwijderd.

Huidige tentoonstelling, Van Donker naar Licht, rouwkleding op Marken, nog te zien tot en met 4 november 2012.

Behalve het stoffenwinkeltje van de familie Visser zijn er nog meer leuke winkels. De souvenirwinkel van Sijtje Boes, waar je ook het huisje kunt bekijken. Een bezoek aan de winkel van Ma Korving is ook de moeite waard, hier vind je o.a. vernaaide linten. Ik kocht er dit streekdrachten boek.


Informatie:
http://www.rondmarken.nl/
https://www.markenexpress.nl/

22 opmerkingen:

 1. Wat een pittoresk dorpje zo enig met nog veel behouden cultuur. Jouw borduurwerk zou zo een aanvulling kunnen zijn voor dit museum, vooral omdat de vernaaide linten niet meer worden gedragen! Vond je rondleiding erg leuk!!!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig dorp. Ik houd wel van die oude dorpen, wil best in zo'n oud huis wonen.
  En al die mooie stoffen!
  Dank voor de rondleiding, Willy!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er zo schoon en fris uit. En de huizen zijn zo mooi. Die stoffenwinkel.... om hebberig van te worden. Mooie foto's weer.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja.....en daar sta ik dan niet voor de eerste keer midden in het pittoreske Marken op de maandag middag....uh....met de vraag wat zijn vernaaide linten van Marken....,maar ik loop natuurlijk weer wat achter in blogland zoals gewoonlijk omdat ik bij zoveel mogelijk bloggers die ik echt volg niet enkel wil kijken maar ook graag reactie achter laat als het enigszins mogelijk is,maar soms ontbreekt mij de tijd.
  Maar ik ben weer een beetje bij met lezen en nu weet ik het en zal het niet meer vergeten.

  Je werd ook nog leuk verwend zag ik,lief!!!

  Fijne dag en lieve groeten,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I never been in Marken but your lovely photos make my mind about to visit!

  I loved the twins book sellers photo most! Their costumes looks so beautiful.

  Thanks for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je daar was. Ik had vorig jaar hetzelfde probleem met fotograferen. heb wel foto's gemaakt van de 'gnappe mannen' maar ze waren niet echt mooi. Dit jaar een expo over rouwkleding geloof ik, het is vast heel mooi en leerzaam. Leuk dat ik even mee mocht kijken op Marken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marcella, ik zag het toen ik het linkje testte, heb het er nu bij vermeld. Het lijkt me ook heel interessant.

   Verwijderen
 7. Vanmorgen zat ik met een collega te kijken naar plaatjes van Volendam, waar zij volgende week een midweek naar toe gaat. Daar zag ik ook al van die leuke huisjes, net als in Marken. Nederland heeft héél veel mooie plekjes!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk, dat je ons mee laat kijken. Ik ben er verschillende keren geweest en ik zal er, als de mogelijkheid zich voordoe, beslist weer naartoe gaan.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik deze foto's zie verlang ik ernaar om er weer naar toe te gaan. Wat heb je een prachtig boek gekocht, staat er een ISBN in?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marken... wat is dat lang gelden dat ik dar was, die stoffenwinkel lijkt me wel wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die dames dragen wel heel kleurige kleding. Het lijkt wel of komen ze uit het buitenland. Dat verwacht je eigenlijk niet omdat die linten die je aan het borduren bent juist heel somber zijn.

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig blogje Willy, je zou er zo naar toe willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vorig jaar was ik er nog met Joke en Marjan. Wat hebben we genoten. Bekende plaatjes Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's nu weet ik zeker dat ik er een keertje naartoe wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit is een dorp waar ik graag nog eens naar toe zou gaan. Je hebt er prachtige foto's van gemaakt.
  Ook mooi om de video's even te kunnen bekijken.
  Bedankt voor deze mooie blog!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, wij komen net terug van enkele dagen Friesland! Zó mooi! Maar nu ik dit schattige dorp Marken zie, weet ik dat we nog héél veel te verkennen hebben in jullie mooie land! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Altijd heerlijk om je blog te lezen, zo steek ik nog iets op van de geschiedenis van Nederland. Ja, ik heb hier dus niet op school gezeten, maar in het buitenland, dus andere geschiedenis-lessen :-)
  Dit vond ik zéér interessant! Dank je wel, oo voor de prachtige foto's.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Willy,

  Ja, Marken hééft wel wat en over dat 'hechte' is wel veel verdriet samen gedragen inderdaad. Wat zullen die mensen in vroegere eeuwen toch angst uigestaan hebben wij zuidwester stormen! Fijn dat het nu in vrede en in veiligheid toch nog voortbestaan kan.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Willy, bedankt voor je filmpjes en de link voor het boek,het is al besteld.We hebben weer genoten van deze prachtige klederdracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben een beetje jaloers ! Heb de eer gehad om een snel bezoek aan Marken te brengen,fietsend op een tandem van Edam via de dijk naar Marken en met de boot terug naar Volendam.Was heel leuk om te doen.Ooit wil ik terug om het op mijn gemak te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat is het er mooi op Marken! Bedankt voor de reportage, ik heb er echt van genoten en besef nu dat het meer dan een bezoek waard is.
  De "Vernaaide Linten" blijft een mooi ontwerp door Margreet. Zelf heb ik het ook in m'n stapel van "ooit" liggen :-)
  Ziet er ook een leuk boek uit!
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen