dinsdag 3 juli 2012

Janneke Brinkman-Salentijn tentoonstelling Fraeylemaborg in Slochteren

Janneke Brinkman-Salentijn (1948) groeide op in Emmeloord. Ze is een echt buitenkind, ze speelde er liever in de natuur dan dat ze zich bezig hield met haar huiswerk. Toch haalde ze haar HBS-B diploma en voltooide zij haar studie biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar bleek ze er al gauw een enorm plezier aan te beleven om heel precies en gedetailleerd te tekenen, van het darmenstelsel van een cavia tot de doorsnede van een bloemenstengel. Ze trouwt in 1971 met Elco Brinkman en kreeg met hem een zoon en twee dochters. Enkele jaren na haar afstuderen in de microbiologie gaf ze les aan een middelbare school, in het bijzonder in de voedingsleer tijdens biologielessen. Voorlopig richtte zij zich daarna op de opvoeding van de kinderen, maar ze besloot wel les te nemen op de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae en bij Leny Noyen. Haar passie voor botanisch aquarelleren kreeg haar zo te pakken dat ze besloot niet meer voor de klas te gaan staan. Haar eerste expositie, in 1990 in Den Haag, en een verzoek van een uitgever om een agenda van haar bloemenaquarellen te voorzien, brengen haar loopbaan in een stroomversnelling.
 

Tegenwoordig bereikt haar werk een groot publiek, mede doordat het wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten, zoals stationery (bijv.notitieboekjes/briefpapier), serviezen, postzegels en omdat ze al vele jaren COLUMNS schrijft en illustreert voor het tijdschrift Margriet. Om haar techniek verder te verbeteren volgt Janneke regelmatig lessen "botanical painting" bij Anne Marie Evans in Engeland. In het Linnaeusjaar 2007 hield Janneke een succesvolle tentoonstelling van haar werk in Museum de Lakenhal in haar woonplaats Leiden. Kort daarop exposeerde zij in Kasteel Middachten. Ze deed mee aan een groepsexpositie van botanische kunstenaars in het Engelse Lincoln en exposeerde in het Von Sieboldhuis in Leiden. In 2010 bood zij bezoekers van de kasteeltuinen in Arcen opnieuw een kijkje in haar inspiratiebronnen en zomer 2011 was haar werk te zien in museum Van der Togt te Amstelveen.

 (Bron: persbericht website Janneke Brinkman.)


Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Janneke Brinkman – Salentijn besloot van haar grote passie voor de natuur haar vak te maken. Ter gelegenheid van dit jubileum is er tot en met 30 september een overzichtstentoonstelling  PASSIE VOOR BLOEMEN – 25 jaar Janneke Brinkman in MUSEUM LANDGOED FRAEYLEMABORG in Slochteren. Hier zullen naast haar vele aquarellen de diverse serviezen worden getoond, die ze de afgelopen jaren schilderde


In 2007 verscheen het boek PASSIE & PALET, De bloemrijke wereld van Jannneke Brinkman-Salentijn. Ik kreeg het toen voor mijn verjaardag.

 

In de zomer van 2008 bezocht ik de tentoonstelling van Janneke Brinkman in de Oranjerie van KASTEEL MIDDACHTEN in De Steeg.In samenwerking met het tijdschrift Margriet gaf TNT Post in 2008/2009 een unieke POSTZEGELSERIE uit met werk van  Janneke Brinkman. Het eerste postzegelvel uit deze serie, met prachtige Rembrandt-tulpen, heb ik destijds gekocht. De hele serie bestond uit 25 postzegelvelletjes van 10 postzegels.


In 2009 verscheen de serie 'kop en schotel van de maand'. Ik kocht de uitgave van de maand augustus, met  lathyrus en rozen.


Op de prachtige WEBSITE van Janneke Brinkman-Salentijn vind je veel informatie over haar.
Persfoto's 1 t/m 6, 8 en 10.

25 opmerkingen:

 1. Hoi Willy,

  Ja....ik ben ook dol op de tekeningen met prachtige ontwerpen uit de natuur van Janneke Brinkman, wat moet het heerlijk zijn om zo'n tekentalent te hebben tot in het kleinste detail weergegeven en ook nog eens heel veel liefhebbers daarvan mee te laten genieten.

  Lieve groeten,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy,
  Dit is voor mij totaal nieuw dus. Gezien wij in 1983 geïmmigreerd zijn ook wel begrijpelijk. We gingen nog weg met het Marjolein Bastin idee, en ook die woont inmiddels al jaren in de USA.
  Maar jullie hebben er zo wel een pracht artieste bijgekregen die de natuur zó mooi neer kan zetten. Ook mooi op het porcelein of aardewerk.
  Zo'n talent kun je alleen maar waarderen en erg bewonderen.
  Geniet er dus van in jullie land.
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat maakt ze toch prachtige tekeningen! Ik heb nooit geweten dat er ook postzegels uitgegeven zijn van haar hand! Leuk om dat nu te zien.
  groetjes Meta

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat maak je tovh mooie blogs, jij zelf kan zo in de Margriet! Fijne dag en bedankt voor alle info

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan erg genieten van haar werk !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dacht ik toch echt even dat Janneke bij gezellig bij jou aan de eettafel zat...

  Wat zijn de aquarellen prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat schitterend zit te genieten, wat een kunstenares
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi en uitgebreid heb ik het verhaal van Janneke nog niet gelezen :o)
  Mooie foto's ook van prachtige tekeningen !!
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat kan ze toch mooi tekenen. En wat een leuk verhaal, het is altijd fijn om meer van mensen te weten. Maar ze kan nog meer dan tekenen. Ze heeft mijn boot (12-voetsjol) gedoopt. Ik vond dat een hele eer.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig !!Verschillende mokjes van haar in gebruik.

  Haar boek kijk ik regelmatig in. Echt genieten.

  Cadeau gekregen.

  Fijne dag José

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi verslag,dit was weer genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je bent een echte fan van haar, Willy, door zo'n mooi log aan haar te wijden.
  Ze heeft ook al heel veel geschilderd.
  Ik heb ooit een mokje van de maand gekocht met, hoe kan het ook anders, viooltjes.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jij bleef in mijn winkelstraatje steken, ik blijf hier bij Janneke steken! Wat een talent hè! Ik sta altijd in volle bewondering naar haar teken en schilderkunst te kijken. Zó prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het werk van Janneke is prachtig. Ik heb haar één keer ontmoet (nou ja, dat is wel een groot woord, het was tijdens een beurs) en ik heb haar bezig gezien bij het geven van een workshop. Ik vond haar toen erg aardig en ze had veel geduld met de mensen die aan de workshop meededen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ken het werk van Janneke natuurlijk ook!
  Prachtig vind ik het!
  En wat een mooi post heb je over haar gemaakt!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi....♥
  Prachtig zeg van Janneke...♥
  Ik heb ook al veel van haar gezien in Margriet ...
  Gisteren nog een mooi dekbedhoes van haar ohhh mooi bij de Leenbakker ..prachtig ga het zeker halen ..;))
  En ben meteen jou volger geworden ..;)
  Liefs en fijne week Gaby...♥

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige aquarellen! Zij heeft haar kunstwerken echt onder de mensen gebracht door de toepassingen op serviesgoed. Ze maakt toch maar iedere keer iets nieuws. Heel mooi. Moet in de komende tijd maar een keer naar Slochteren.. De Fraeylemaborg is zelf ook de moeite waard om te bekijken....
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie post ook weer dit keer. Ze maakt echt heel mooi werk.Zo gedetailleerd.
  N.a.v. jouw kommentaar op mijn rozenblog realiseerde ik me ineens dat ik dus geen witte rozen heb. Een Karen Blixen staat op mijn verlanglijstje en die moet er nu dus echt snel komen.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk om iets meer over Janneke te lezen. Ze schildert prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat is stationary Willy?
  Knap om zo te kunnen schilderen en tekenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb voor de duidelijkheid een aantal voorbeelden vermeld (en even een a veranderd in een e ;)

   Verwijderen
 21. Een mooie locatie en een prachtige tentoonstelling: dat is een combinatie die je bijna niet aan je voorbij kunt laten gaan...
  Dank je wel voor de tip!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een talent he, heb ook kopjes van haar in de kast. Leuk logje Willy!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat mooi hé, heb er ook wat kopjes van, gekregen voor mijn verjaardag, een jaar geleden.
  Bedankt voor je bezoek aan mijn blog, fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een talent! De kopjes zijn echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen