dinsdag 10 juli 2012

Viva Lavandula - de Provence in de polder

In de Noordoostpolder, vlak bij Blokzijl en Marknesse, vind je prachtige velden met lavendel. Viva Lavandula is een lavendelbezoekerscentrum en kwekerij. De heerlijke geur van lavendel komt je tegemoet als je het terrein op wandelt.

 Foto's juni 2010In de assortimentstuin staan 50 lavendel variëteiten. De bloeitijd is van april tot augustus, dus je treft er tijdens het seizoen altijd bloeiende lavendel aan.Je kunt wandelen door de productievelden en vanaf het uitzichtplateau heb je een goed overzicht.


In het theehuis kun je, eventueel onder het genot van lavendelthee en lavendellcrèmetaart, aan de leestafel diverse boeken over lavendel doorbladeren. Tijdens een korte film word je geïnformeerd over lavendel en de verwerking ervan.


Tijdens het lavendelbloeiseizoen zijn er demonstraties van winning van etherische olie uit lavendel en kun je zien hoe lavendel wordt gedroogd. Er zijn dan van donderdag tot en met zondag rondleidingen. Het is ook mogelijk om zelf en bosje lavendel te knippen. Natuurlijk zijn er ook lavendelplanten te koop.In de winkel en web-shop zijn diverse lavendelproducten.Kijk voor informatie en activiteiten op de website.
 

Update van Viva Lavandula 4 juli 2012:
In januari is het voor winterbegrippen erg warm geweest. Daardoor kwam de sapstroom in de lavendelplanten al op gang, iets wat normaal gesproken pas in het voorjaar gebeurt. In februari werd het erg koud, Marknesse was het koudst van Nederland: -23°C. Omdat de sapstroom al op gang gekomen was bevriezen planten dan veel sneller, of beschadigen. Het voorjaar is gemiddeld erg koud geweest. De grond warmt dan maar nauwelijks op en de groei van de lavendelplanten kwam erg moeizaam of niet op gang. In beschutte tuinen warmt de grond veel sneller op en de lavendelplanten daar konden de achterstand inhalen. In het open veld heeft een groot deel van de lavendelplanten hiervoor onvoldoende tijd gehad. Na de langste dag – 21 juni – gaan planten zich al weer langzaam voorbereiden op de winter. Dit betekend dat zij geen energie meer steken in bloei. De planten die het niet gered hebben worden nu vervangen door nieuwe zodat het veld volgend jaar weer vol staat. Bij Viva lavandula staat de assortimentstuin nu volop in bloei, de lavendel op het veld zal dit jaar in augustus gaan bloeien. De ontwikkelingen houden we op de website regelmatig bij.

Update januari 2014:
Viva Lavandula staat te koop.
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/109478/marknesse-viva-lavandula-staat-te-koop

19 opmerkingen:

 1. Dit ga ik onmiddelijk noteren voor een dagje uit.
  Bedankt voor al de mooie informatie Willy.
  Lieve zonnige groet
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een geweldige plek…kan het nu al ruiken…heerlijk!!
  Jammer dat wij nu te ver weg wonen…was zeker een ritje waard geweest!
  Fijne dag!
  Kram,
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me heerlijk om daar rond te kijken! Wat jammer dat er zoveel lavendel het niet gehaald heeft door de late winterse kou...
  Dank voor deze leuke tip!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. What a great place and a nice post. There was butterfly lavender, one of my favorites. Have a great evening.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk berichtje weer. Een aantal van mijn lavendelplanten heeft het niet gehaald jammer genoeg om dezelfde reden als hierboven beschreven. Ga nu nieuwe stekken nemen en hoop volgend jaar weer "op sterkte" te zijn.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig zo'n lavendelboerderij. Ik wist het niet. Het is een prachtig gezicht en in het winkeltje zou ik ook wel even willen kijken.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Was al van plan naar de polder te gaan op bezoek bij DD, zal haar nu mee slepen naar dit mooie veld om heerlijk te neuzen tussen al die lavendel, ook hier heeft deze een forse tic gehad, dus kan best gedroogde lavendel gebruiken! Bedankt voor de tip, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Willy,

  Jij redt het àltijd om de meest interessante dingen te tonen aan je lezers. Dit is verbázend zeg, en maar liefst met 50 variëteiten! Genieten dus voor allen die er dichtbij in de buurt wonen (lees: alle Nederlanders) en niet zoals ik op 7,000 km afstand. Hier zou ik zéker naar toe rijden!!!
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heerlijk, een beetje zuiderse geur in dit door regen geplaagde land ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, dat wilde ik ook net zeggen... Ik ruik het al. Jammer van de koude en de slechte zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt de moeite waard om naar toe te gaan! Er zijn meer interessante tuinen/bedrijven in de polder. De Orchideeën hoeve bijvoorbeeld is het hele jaar geopend. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat zal het daar heerlijk ruiken!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie foto's heb je gemaakt, kan de lavendel bijna ruiken!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien is het zinniger om iets te telen wat wél bestand is tegen ons klimaat? Maar lekker ruiken doet het wel natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oww wat heerlijk je ruikt de lavendel bijna. :-) Ik ben niet de enige las ik al, hahaha.

  Groetjes,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat zal het daar lekker ruiken, wat een prachtige foto's groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke tip is dit Willy. Dank je wel!!

  Fijne avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een goeie tip voor een zomerdagje uit! Stukje dichterbij dan de Provence ;)

  BeantwoordenVerwijderen