woensdag 18 juli 2012

Wandeling bij Radio Kootwijk

Het is tijd voor een zondagmorgenwandeling. We gaan naar Radio Kootwijk, waar het gebouw van het voormalig zendstation staat. Voor je daar aankomt, passeer je het dorpje met dezelfde naam. In het dorp staan nog de woningen van de mensen die ooit werkzaam waren bij het zendstation. Enkele honderden meters verderop loopt de weg dood en komen we bij de parkeerplaats. We zien het zendstation al in de verte.


Het is een vreemd gezicht zo'n gebouw in art-decostijl midden op de hei.  Het gebouw is ontworpen door architect Julius Luthman. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het in opdracht van de PTT gebouwd om dienst te doen voor radio-telegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Door de komst van satellietverbinding werd het zendstation overbodig, tot 1998 deed het nog dienst. Tegenwoordig vinden er culturele evenementen plaats. Het gebied Radio Kootwijk en het voormalig zendstation zijn in bezit van Staatsbosbeheer. Informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/radio-kootwijk


Als we verderop in het bos lopen zien we twee jonge wilde zwijnen en een volwassen. Het volwassen wilde zijn ontdekt ons en loopt weg. Volgens mijn man gaan ze het pad oversteken. Daar komen ze al, één voor één, wel zeven stuks, en in een rap tempo. Erg leuk om te zien, maar helaas lukt het mij niet om ze te fotograferen.


Het is mogelijk om deel te nemen aan een wandeling bij Radio Kootwijk en een rondleiding door het gebouw (klik op de foto). Op de Open Monumentendagen, 8 en 9 september 2012, is het gebouw ook te bezichtigen.
Informatie over activiteiten: http://www.hierradiokootwijk.nl/p/radio-kootwijk-agenda


Informatie: RADIO KOOTWIJK .

Er is ook een  WANDELROUTE van 12 km door het gebied van Radio Kootwijk en Hoog Buurlo. Over onze wandeling bij Hoog Buurlo een volgende keer meer.

11 opmerkingen:

 1. Tussen de buien door een mooie wandeling, het lijkt me interessant om het ook van binnen te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie wandeling over de hei bij dit bijzondere gebouw.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willy, wat is dat nou weer toevallig!! Gisteren reden we naar het Loo en toen zeiden we tegen elkaar: deze vakantie gaan we ook eindelijk eens naar Radio Kootwijk.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je trakteert ons steeds op mooie uitjes.
  Radio Kootwijk en Kootwijkerzand zijn een bijzonder mooi gebied.
  Dank je wel voor de wandeling.
  Fijne dag verder!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's en gezellig met jullie mee gewandeld. Wel eens van Kootwijk gehoord, maar er nog nooit geweest.
  Prettige dag verder Groetis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi perspectief en hier zit een liefhebber van art deco en art nouveau.... Lijkt mij een heerlijke wandelroute...
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben er wel eens geweest maar heb het nog nooit van binnen bekeken. Het is inderdaad een bijzonder gebouw! Het hele gebied bij Kootwijk is trouwens prachtig. Heerlijk om te wandelen en te fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is ook weer zo leuk om te doen, dank je voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel apart inderdaad, dat prachtige gebouw, zomaar midden in de heide.. wat bijzonder dat het daar indertijd gebouwd is! Dit lijkt me ook een heerlijk gebied om te wandelen, dank je voor de tip! Even wachten tot Manlief weer thuis is, wie weet...! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach Kootwijk!!Voor ons een bekende omgeving!
  We hebben daar wat gereden met paard en wagen!!
  En ook met de benenwagen heel wat kilometertjes gewandeld!
  Leuk om het weer even terug te zien!!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat hier zelfs buitenopnames van gemaakt zijn voor de film "Mega Mindy en de Snoepbaron" - Belgische jeugdfilm van Studio 100 :-)
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen