vrijdag 24 juli 2020

Fietsroute op de Noordoost-Veluwe bij Epe en Heerde

Woensdag fietsten we weer een fietsknooppuntenroute, deze keer in het gebied van de Noordoost-Veluwe, bij Epe en Heerde.

Ons startpunt is nummer 70, bij het pontje van Welsum. Daar kunnen we de auto ook goed parkeren. Om tien uur starten we en gaat het richting Oene. In Oene kijken we zo om ons heen naar andere dingen dat we niet goed op de knooppunten letten. Als we bij Epe op een vrij drukke weg fietsen en al een tijdje geen bordjes meer hebben gezien, weten we zeker dat we verkeerd zijn gefietst. In Epe komen we weer een knooppunt tegen om de route op te pakken. We laten het drukke toeristische dorp snel achter ons.


Een aardappelveld in bloei

De boomgaard van een fruitteeltbedrijf


Het Apeldoorns kanaal


Vanaf Epe fietsen we door het bos. Bij de schaapskooi van Epe/Heerde pauzeren we op een bankje. We genieten van de stilte.





Op de hei zien we dat er al struikjes in bloei staan.




Bij het Pluizenmeer stoppen we niet, want we zijn nog maar net weer aan het fietsen na onze pauze. Ik weet dus niet of het daar wel pluis is ;)



Op landgoed De Dellen komen we bij een andere schaapskooi. Hier zijn veel schapen aan het grazen. We stappen nu toch wel even af, want ik vind dit altijd mooi om te zien.





Na een lunchpauze op een picknickbank bij knooppunt 80 komen we bij landgoed de Vosbergen. Een prachtige plek, maar helaas is het terrein bij het kasteel niet toegankelijk. Ik kan vanaf het bruggetje wel een paar foto's maken van het kleine kasteel.

Een rand van zonnebloemen langs een maisveld









Bed & Breakfast Landgoedhoeve Vosbergen

Brug over het Apeldoorns kanaal

Het voormalige coöperatiegebouw De Eendracht  in Hoorn (bij Heerde)





Een heerlijk rustig visstekje

Op het laatste deel van de route fietsen we door de uiterwaarden van de IJssel. Hier komen we door het gebied waar een hoogwatergeul is gerealiseerd. Deze geul geeft de IJssel meer ruimte bij extreem hoogwater.


Modelvliegclub, zie je het vliegtuigje?






Aan de kronkelige dijk langs de IJssel staan veel mooie oude boerderijen en huizen. Opvallend is het kunstobject Villa Bakhuis.



Drie ooievaars op het nest








Het pontje is in zicht, dus we zijn aan het einde van de fietsroute.

Informatie:
https://www.route.nl/fietsroute/114859/noordoost-veluwe-epe-heerde
Locatie schaapskooi Epe Heerde
Locatie schaapskooi landgoed De Dellen
https://www.kasteelvosbergen.nl/
https://www.landgoedhoevevosbergen.nl/
https://www.eendrachtheerde.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=hE9Ai05tGIo
https://villabakhuis.nl/

12 opmerkingen:

  1. Mooie omgeving en je hebt het goed uitgelegd allemaal. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja wat is Nederland toch mooi. Een schaapskudde is inderdaad altijd leuk om even te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige omgeving, langs de IJssel en kanaal. In Epe opleiding Bezigheidstherapie gedaan, Huize Norel. Er woonden studiegenoten in Heerde en ik woonde toen zelf in Emst, tegenover restaurant Schaveren. Veel gefietst in de omgeving. Kwam er nog wel eens om te wandelen en kennissen te bezoeken. Mooie tocht maakten jullie en ik zag weer allerlei onbekende dingen. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gohhhh ik geniet van de foto's daar heb je heel wat keren voor moeten afstappen. Mooie route hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, wat een mooie tocht! Ik zag natuurlijk heel veel bekende plekjes en huizen en boerderijen. Leuk om ons gebied door ander mans ogen te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Willy, was für ein toller Radausflug. So idyllisch und romantisch das mag ich auch gerne. Die Häuser alleine sehen schon so gemütlich aus. Danke fürs Mitnehmen.

    Liebe Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het heeft toch veel voordelen wanneer je met de fiets onderweg bent, het vergemakkelijkt het terplaatsen fotograferen door even af te stappen en weer verder te gaan.
    Dan krijg je telkens weer van die leuke fotoseries om te delen net als bij jou,Willy

    Wanneer het zoals in mijn geval enkel mogelijk is om je per auto met chauffeur te verplaatsen kan je met eigen ogen genieten van al het moois wat ons landje te bieden heeft maar niet telkens stoppen en het vastleggen op camera zoals ik het afgelopen week weer ervaarden,helaas.
    Plus dat je wanneer je ook maar even het gaspedaal wat loslaat om vaart te minderen,zelfs op de landweggetjes in het prachtige Zuid-Limburgseland er een ongeduldig claxonnerende automobilist of zwerm uitwaaierende wielrenners aan je bumper plakt gaat de lust om te fotograferen snel over.
    Heb ook het vermoeden dat het stukje Nederland waar jullie fietsen de mensen wat minder gehaast zijn,
    hoe zuidelijker hoe temperament voller......;-)

    Fijn weekeind en lieve groet,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk om te zien allemaal en ook aardig wat bekende plekjes! Een klompenpad loopt daar ook bij Heerde.
    Mooie foto's!

    Lieve groet,
    Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ieder keer heel mooi foto's
    je voelt je een beetje op reis , goed gevoel tijdens corona
    wat is de bedoeling met die systemen aan de pooten van de brug ?
    mercikes groetjes uit belgie watou ( kunstdorp)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Caroline, de kleppen moeten het water tegenhouden, maar kunnen ook open om er water in te laten stromen. In onderstaande link wordt het precies uitgelegd.
      https://www.vallei-veluwe.nl/toptaken/bij-mij-in-de-buurt/in-uitvoering/veessen-wapenveld/informatieborden/werking-inlaat/

      Verwijderen
  10. Wat een leuke fietstocht iedere week. En wat een prachtige foto’s laat je zien. Ik verbaas me iedere keer weer dat Nederland zo mooi is.

    BeantwoordenVerwijderen