dinsdag 28 juli 2020

Rondleiding in kasteel Rosendael

Zondagmorgen bezochten we voor de tweede keer in korte tijd kasteel Rosendael in Rozendaal. De vorige keer kwamen we voor het park en de rozentuin. Deze keer hadden we tickets gereserveerd voor een rondleiding in het kasteel. We waren vroeg genoeg aanwezig en wandelden via de rozentuin naar de kasteelwinkel om ons daar te melden.








Nadat we ons bij de balie in de kasteelwinkel hadden aangemeld, mochten we doorlopen naar het souterrain van het kasteel. Deze ruimte was vroeger in gebruik als waskeuken, tegenwoordig is er gelegenheid om iets te drinken (i.v.m. corona nu even niet) en staan er spullen uitgestald die te maken hebben met het kasteelleven.


In het verlengde van deze ruimte bevindt zich de keuken. Er staat een heel regiment aan koperen pannen opgesteld. Deze staan stuk voor stuk te glimmen op de ossenbloedrood geschilderde schappen. De gids vertelde dat een aantal pannen afkomstig zijn van Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Het was een cadeautje van prinses Beatrix toen het kasteel 700 jaar bestond.





Normaliter zijn er rondleidingen in groepen van 10 personen, maar nu kregen we een folder met beschrijving en mochten we ons op eigen gelegenheid door de vertrekken begeven. Er waren wel een aantal gidsen aanwezig die graag informatie gaven en aan wie je vragen kon stellen.

Het eerste vertrek op de bovenverdieping werd in het begin van de 17de eeuw gebouwd op de plek van de ophaalbrug, het is een verbinding tussen het woongedeelte en de ronde toren. Na de 18de eeuwse verbouwing werd er van deze kleine ruimte een derde salon gemaakt. In totaal zijn er hier drie salons.


De torenzaal is het oudste deel van het kasteel. De muren zijn er tussen de 2.60 en 4 meter dik. De ruimte wordt tegenwoordig ook gebruikt als trouwlocatie.


In de tweede salon hangen portretten van de familie Van Arnhem. Zij waren de bewoners van 1632 tot 1722. Robert van Arnhem trouwde met Ermgard Elisabeth van Dorth. Zij was de kleindochter van de toenmalige eigenaar van Kasteel Rosendael. Er hangt een prachtig portret van haar.
https://www.verenigingrembrandt.nl/nl/kunst/portret-van-ermgard-elisabeth-van-dorth



In de gele eetkamer is de tafel gedekt met zilver, porselein en kristal. Onder toeziend oog van twee statige portretten van Meneer en Mevrouw (ik ben de namen even kwijt ;) zou je zo aan kunnen schuiven.


Bij het betreden van de derde salon viel mijn oog op de fraaie fluwelen wandbespanning met bijpassende gordijnen. De stoel van hertengeweien heeft een bekleding van dezelfde stof. Of deze stoel fijn zit wist de gids niet. Het haardscherm is geborduurd in kruissteek. In de vitrinekast liggen o.a. zilveren miniaturen uitgestald. De gids vertelde dat alleen de kasteelvrouw een sleutel had van de linnenkast, want zij deelde de lakens uit.



In de hal valt het licht in verschillende kleuren naar binnen. Volgens de gids zijn de kleuren verbonden met de seizoenen. Er hangt een schilderij van kasteel Rosendael zoals het er uitzag voor de verbouwing in de 18de eeuw. 


In de hal eindigt onze rondleiding en verlaten we het kasteel via de voordeur met het gekleurde glas.

In een ander deel van het souterrain (vrij toegankelijk) kunnen kinderen Willie ontmoeten en kennismaken met het leven op een kasteel in vroeger tijden. 


In een volgende ruimte staan verschillende spullen uitgestald, o.a. een hooikist en kleding.


Kasteel Rosendael kwam in 1977 in bezit van stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Sinds kort zijn wij donateur van Geldersch Landschap en Kasteelen en vinden het mooi om bij te kunnen dragen aan het behoud van kastelen en landgoederen in Gelderland. Mooi Gelderland!

Voordat we Rozendaal verlaten, wandelen we nog even rond in de prachtige omgeving van het kasteel.








Bron: folder Geldersch Landschap & Kasteelen / de gidsen van het kasteel.
Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2020/07/wandelen-in-het-park-van-kasteel.html
https://rosendael.glk.nl/

16 opmerkingen:

  1. Beste Willy,
    Ja, de geboorte provincie van mijn Pieter heeft veel culturele schatten zoals je hier ook weer heel mooi weergegeven hebt!
    Wat een dikke muren in die toren, daar zaten ze koel in de zomer en warm in de winter omdat zo'n dikke muren een enorm goeie buffer waren!
    Mooie dingen en het blijkt ook nog goed compleet te zijn, iets wat waardevol is.
    De wandeling was zeker ook de moeite waard, een mooie dag.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor deze rondleiding in het kasteel.
    Er staan prachtige meubels en wat is er nog veel bewaard gebleven.
    Geloof dat Jannie en André ook naar dit kasteel gaan in de nieuwe afleveringen waar ze met de boot door Nederland varen.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Truus, de avonturen van Janny en André ga ik zeker kijken.

      Verwijderen
    2. Willy, wat is dit voor programma? Is het al geweest, of moet het nog komen?

      Verwijderen
    3. Jeanette, Aflevering 1 van Denkend aan Holland is te zien op maandag 3 augustus om 21.25 uur op NPO 1 .
      https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/media-cultuur/in-denkend-aan-holland-varen-janny-en-andre-over-de-vecht-en-langs-de-turfroute/

      Verwijderen
    4. Dank je wel Willy. Ga de recorder programmeren.

      Verwijderen
  3. Je waant ze zomaar in vroeger tijden, dat is het mooie als zo'n kasteel nog helemaal ingericht is. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat prachtig bewaard gebleven allemaal! Bedankt voor deze rondleiding.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtig kasteel. Het doet mij denken aan kasteel Verwoolde. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan me wel voorstellen dat de Hertogen van Gelre ook graag verbleven op Kasteel Rosendael.
    Ook ik zou me daar vooral in de keuken thuis voelen tussen al die mooie oude potten en pannen.
    Waarin vast niet gekookt werd uit het Margriet Kookboek;-)

    Willy je hebt er zo als altijd weer een mooie foto rondleiding van gemaakt.

    Groetjes,Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooi interieur. Gaan we zeker een keer doen en het lijkt mij mooier dan "het Loo". Wat knusser, zover als mogelijk is in een kasteel. Vorig jaar met Kerst ben ik naar Huize Bergh geweest. Ook erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke rondleiding. Dank je wel. Ik ben hier heel lang geleden als kind geweest en weet nog hoe leuk de Bedriegertjes waren. Daar wil ik nog wel eens met de kleinkinderen heen. Maar eerst misschien eens zelf alles bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach wie schön. Ich liebe solche Ausflüge in längst vergangene Zeiten. So interessant und schöne Fotos sind hier wieder zu sehen. Die Kupferkessel und Pfannen würden mir heute auch gefallen :-))

    Herzliche Grüße
    Kerstin und Helga

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, dit is echt mooi! Wat is het mooi bewaard/hersteld, en wat is er veel te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Was für ein schöner Ausflug in die Vergangenheit.
    Danke für's Mitnehmen.
    Groetjes, Tina

    BeantwoordenVerwijderen