donderdag 29 maart 2012

Leuke emaille winkel

De Emaillerie is gevestigd in een voormalige slagerij in Loenen (op de Veluwe). Het is een prachtige winkel, van onder tot boven vol met allerlei emaille voorwerpen. De verzameling is begonnen met groen emaille en is uitgegroeid tot een enorme voorraad in verschillende kleuren.


Zie je het schilderij rechts op de foto? Het is geschilderd door de eigenaresse. In de winkel hangen nog meer door haar gemaakte schilderijen met emaille als onderwerp. Hoe kan het ook anders, ze is een echte emaille liefhebster. Ze kan er ook prachtig over vertellen.
Een bezoek aan de Emaillerie is zeker de moeite waard. Voor kinderen is het ook erg leuk en leerzaam om de spullen uit grootmoederstijd te bekijken en te weten waar ze voor gebruikt werden.
De winkel is alleen op vrijdag geopend en in de winter gesloten. Mocht je een bezoekje willen brengen, kijk dan eerst even op de website voor de openingstijden en het adres (bel voor de zekerheid). Aanvulling 2017: de winkel is helaas definitief gesloten.


 

...

30 opmerkingen:

 1. Helemaal geweldig dit! Oer hollands!
  Wat een mooie foto's heb je gemaakt!
  Ik heb hier echt van genoten! Zal het winkeltje bij mijn favourieten zetten zodat ik het kan bezoeken wanneer ik weer eens in NL ben!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej Willy,

  Wat een oergezellig winkeltje. Als ik eens op de Veluwe ben, zal ik er zeker een bezoekje aan brengen.

  Hartelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is inderdaad jeugdsentiment. Maar niet allemaal positief: stukjes gesprongen email in je mond zijn niet prettig. En straf dat je kreeg als je weer eens zo'n deksel liet vallen....Maar het ziet er wél leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben hier geweest leuk. Al weer even geleden op vrijdag. Heel veel foto's gemaakt door vriendin Jenny.

  Wij hebben elkaar toen nog getroffen. Ik,heb hier een melkkoker van foto zeven de kleur. Staat hier in de keuken boven op de glazen kast. Als ik hem schoon maak moet ik er altijd nog aan denken.

  Leuk Willy!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterende collectie! Wij hadden ook een behoorlijke voorraad emaile spullen in de jaren zeventig, tot mijn moeder zei dat emaille ongezond was, vooral als er chipjes afwaren en toen heeft ze het allemaal bij het vuil gezet geloof ik. Toen ging dat nog zo. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een collectie en zoveel kleuren.
  je vergeet dat er zoveel kleuren zijn als je eens tegen emaille aanloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ontzettend leuk om te zien zeg !! wat een hoop.....liefs van mij...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Willy,
  wat leuk, hier ben ik een keer geweest, het is erg leuk, en daarna sloeg de verzamel woede weer toe, haha,
  Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke winkel of is het een museum? Ik zie mijn blauwe broodtrommel ook staan. Die combinatie groen met creamkleur is mooi!!!!

  fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Willy,

  Weer zo'n informatieve post! Wat is dat een leuke winkel van iemand met een énorme passie voor emaille. Net of je terug gaat in de tijd...
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke tips heb je altijd. Als ik daar eens in de buurt ben en het is toevallig vrijdag in de zomer dan ga ik daar eens langs! Ziet er erg leuk uit!
  Groetjes, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een paradijsje! Wat een enorme verzameling.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuke dingen allemaal vooral het wit en blauw is erg mooi.
  Jammer dat het zo ver weg is, anders kwam ik vast langs !!
  groetjes Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk dat je deze grote verzameling hebt gefotografeerd! Jammer dat er niet zulke leuke winkels hier in de omgeving zijn!
  Bedankt dat je ons laat meegenieten!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig, en niet eens zo ver van mij vandaan. Leuke foto's. Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Willy dit is echt post voor mij....ik heb een boek over emaille....wellicht komt dit ook van haar!!!!
  In ons vorige huis had ik alles in het rood....moest jammer genoeg alles verkopen ivm kleiner wonen...ik had daar een keuken van 7 bij 3...je kunt wel nagaan dat er aardig wat spulletjes in konden....het was ook een huis uit 1600....het paste er zo mooi....ik heb wat markten af gelopen .
  Maar we hebben nu ook een heerlijk huis....ik mis het niet meer...alleen nu dat ik jou foto's zie....moet ik er wel aan terug denken.
  Ik wens je nog een fijne avond & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh LEUK!!! fijne avond, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh, dit is echt jeugdsentiment! We hadden dat vroeger thuis ook nog: een petroleumstel, melkkoker, kommen. Noem maar op. Leuk om dat allemaal zo weer bij elkaar te zien :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een gezellig winkeltje en wat is er veel. Vooral het grijs-gewolkte roept herinneringen op aan mijn oma.Erg leuk logje.
  Groetjes
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. 20 jaar gelden had ik een hele emaille collectie van mijn opa en oma geërfd. Ik heb het zo hup aan mijn buurvrouw gegeven die er helemaal stapel op was en druk verzamelde. Ach en of ik er spijt van heb? Nee hoor....heb mijn buurvrouw heel blij gemaakt. Het daar jaren zien hangen en nee...niet mijn stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een prachtige verzamleling. Weer even terug in de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel leuk !
  Mijn opa en oma (van mijn moeder) hadden de groene serie ... en ook iets zwart wit :o)
  Andere opa en oma de oranje (braadpan e.d)
  Erg leuk ... ben helemaal van de nostalgie, geschiedenis en vroeger dus ... (gecombineerd met nu ... natuurlijk (o).
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuk winkeltje en wat een verzameling! Het grijs gewolkte en oranje emaille stond in de keuken bij mijn oma van vaders kant en het groene stond bij mijn andere oma. Haar groene emaille petroleumstel staat nu dus hier! Ik heb in mijn keuken zo'n zelfde lampet kan staan als op de onderste foto, gekocht op een antiekmarkt in Engeland notabene. Het blok Sunlight zeep brengt ook de nodige herinneringen naar boven, daar maakte mijn oma van moeders kant royaal gebruik van. Als ik het zie liggen dan ruik ik het gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oh wat erg grijs emaille!Sinds ik als kookjuf werkte op een huishoudschool kan ik die vreselijke pannetjes niet meer zien! En die andere kleurtjes eigenlijk ook niet... ik moest naar familie in Engeland dan weer een rode of een blauwe pannenset opsnorren en meenemen. Nee, ik heb er een trauma aan overgehouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh wat erg grijs emaille!Sinds ik als kookjuf werkte op een huishoudschool kan ik die vreselijke pannetjes niet meer zien! En die andere kleurtjes eigenlijk ook niet... ik moest naar familie in Engeland dan weer een rode of een blauwe pannenset opsnorren en meenemen. Nee, ik heb er een trauma aan overgehouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een bijzondere verzameling.
  Nog nooit zoveel emaille bij elkaar gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. onweerstaanbaar!
  daar moet ik eens naartoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wist niet dat er zo veel verschillende kleuren emaille zijn.
  Wij hadden dat vroeger thuis ook. Mijn jongste dochter is er ook dol op.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hej, deze post gemist. Was in de periode dat we naar NL reisden. Maar nu toch nog gevonden. Wat een mooie verzameling. Ik ben gek op emaille.

  BeantwoordenVerwijderen