zondag 18 maart 2012

Nederlands Tegelmuseum in Otterlo

Ik schreef al over de tentoonstelling MODERNE QUILTS & ANTIEKE TEGELS in het Tegelmuseum in Otterlo, maar behalve deze tentoonstelling is er nog veel meer te zien. Het museum bezit één van de grootste collecties Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. De tegelverzameling van de Arnhemse architect G.Feenstra (1890-1985) vormde het begin van het museum dat is gevestigd in het buitenhuis van hem in Otterlo.


Het museum werd geopend in 1961. Tot ca. 1975 werd dit tegeltableau gebruikt voor de openingstijden en toegangsprijzen.


Tegels werden gebruikt rondom de schouw en aan de wanden in boerderijen, woonhuizen en winkels. Tegels met afbeeldingen van bloemen en dieren, spreekwoorden en spelletjes, schepen en molens, bijbelsevoorstellingen en herderscènes. In het museum zijn complete betegelde schouwen te zien en een deel van het interieur van een slagerij.Andere tegels zijn opgesteld in vitrines of hangen aan de wand.Een deel van de collectie vloertegels.


Tegeltableaus, met Bijbelse voorstellingen, ambachten, bloemen, vogels, schepen, stad- en landgezichten, bedrijfsjublilea, portretten en vele andere voorstellingen.
Er zijn ook tegels, tegeltableaus en wanddecoraties van hedendaagse kunstenaars/keramisten. 
Informatie over de geschiedenis van de Nederlandse tegels, het productieproces, de toepassing en de veranderingen in de decoraties vind je ook in het museum.

Via de link COLLECTIE GELDERLAND kun je een deel van de tegelcollectie bekijken.

Naast de vaste collecties zijn er regelmatig verschillende tentoonstellingen, zoals THEETIJD IN OTTERLO, THEECEREMONIE UIT ALLE WINDSTREKEN, in de zomer van 2011.
Op zaterdag 24 maart en 15 september 2012 zal in  het Nederlands Tegelmuseum een  taxatiemiddag worden gehouden. Deze taxatiemiddag is van 13.00-16.00 uur. G.J.M. de Ree van CAPRIOLUS COLLECTABLE CERAMICS zal aanwezig zijn om de meegebrachte keramische objecten te bespreken en te taxeren. De taxaties zijn gratis. Je betaalt alleen de entree voor het museum. Maximaal kun je drie objecten meenemen. Het is ook leuk en interessant om als toeschouwer deze taxatiemiddag mee te maken.

De waarde die werd toegekend aan dit drieluik was 3600 euro!


Informatie: http://www.nederlandstegelmuseum.nl/

30 opmerkingen:

 1. Hai Willy!
  Wat ontzettend mooi allemaal, zoveel soorten tegels! Wat maakten de mensen vroeger toch mooie dingen! Het straalt zo ontzettend veel sfeer en cultuur uit!
  Ik vind ze stuk voor stuk prachtig!
  Fijne dag,
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterend museum Willy, de moeite waard en ik kan even in het hoge noorden genieten
  Fijne zondag groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat is dat mooi he al die tegels ik ben er ook echt gek op,zijn ware kunstwerken prachtig gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Willy,

  Het Tegelmuseum staat op de planning, de quilts die daar hangen wil ik ook zeker zien. Maar ja, met de nieuwe loge's is het even afwachten of het ook echt allemaal lukt om de plannen buitenshuis uit te voeren.

  Lieve groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt fantastisch zoals jij logs schrijft over welk onderwerp dan ook, de foto's zijn geweldig en je moet bijna wel dag en nacht achter de laptop zitten om ons zoveel informatie en moois te laten zien. petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. That was a lot of beautiful work. Great pictures. Have a nice sunday.

  Hugs
  Elna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. een feest om je foto's te bekijken bedankt voor die moeite die je er voor doet.Mooi servies ook is het tegenwoordig maar erg kaal overal bekers of een glas en een theezakje er door waaien.Dan was de oude tijd toch wel veel intiemer.
  groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor deze tip. Tegels zijn geweldig mooi en interessant.
  Als kind woonde ik in het voorhuis van een boerderij. De woonkamer was van onder tot boven betegeld en er was een complete bedstedenwand, die ook als zodanig in gebruik was. De bewoners na ons hebben alles er uit laten slopen en verkocht. Brrrrr. Ze hadden er later wel spijt van..
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mooie inspiratie voor allerlei handwerk is hier te vinden! Leuk dat je dit laat zien, mocht ik eens in de buurt zijn... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat mooi Willy! Ik vind die Nederlandse tegels altijd prachtig. Ik heb ook een paar van die kaarten meegenomen vorig jaar, zeer fijn! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk om via jouw blog even in het museum te kunnen rondkijken. Prachtig zijn de tegels! Je zou wensen dat je ze in je huis had!
  Lijkt me prachtig in mijn oude keukentje!

  Fijne zondag verder! Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige kunstwerkjes laat je ons weer zien. Je hebt mijn vooroordeel 'tegels zijn suf' helemaal omver geblazen :-P
  Liefs en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige collectie tegels. We gaan daar zeker een keer naar toe en laten het andere museum in Otterlo dan maar voor wat het is. Prachtige foto's Willy! Ben je zelf naar zo'n taxatiemiddag geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. prachtig Willy! De moeite waard om eens naar toe te gaan denk ik!
  warme groet, Noor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja prachtig dit museum! Ben er jaren geleden ook geweest. Leuk om er weer even "terug" te zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Willy,

  Wat een indrukwekkende tegelplateaus hebben ze in het museum. Wanneer ik de volgende keer naar het Kroller Muller Museum ga, moet ik ook maar eens in het tegelmuseum langs gaan.

  Een fijne nieuwe week!

  Madeilef x

  BeantwoordenVerwijderen
 17. tegels zijn als lapjes, je kan er niet genoeg van krijgen. lapjes wil je zelf hebben, naar tegels wil je vooral kijken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig log Willy met enorm veel informatie !
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor al die informatie. Erg leuk om te lezen en de mooie foto's te zien. Leuk om je blog te lezen, kwam hier even via Ingrid;)
  Groetjes
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Mienke, wij hebben het museum nu 3 keer bezocht en de eerste keer was er een taxatiedag, maar dat wisten we toen niet. Ik vond het heel leuk om eens mee te maken. Misschien heb je nog ergens oude tegeltjes liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Ik ben helemaal vergeten te vermelden dat het drieluik (op de foto's van de taxatiedag) een waarde werd toegekend van 3600 euro. Dus ik zou zeggen kijk eens tussen je spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lieve Willy,

  Wat een práchtige informatieve post! Tegels zijn net zo waardevol als de geschilderde doeken en vaak nog beter geschikt om 'goed' te overleven.
  Thee & Kunst was ook een prachtige tentoonstelling, temeer omdat Nederland ruim 400 jaar vriendschap met Japan heeft. We hebben als Nederlanders ook de thee als een van de eersten naar Europa gehaald uit het verre oosten, nog vóórdat de Britten ze hadden!
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voor het eerst op je blog!
  Wat een prachtig cultuurgoed! Iets waar we trots op mogen zijn en moeten bewaren!
  Wat geweldig dat je dit op je blog hebt gezet zodat iedereen er van mee kan genieten!
  Heb je bij mijn favourite blogs gezet!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een prachtige foto's een museum om te onthouden, fijne nieuwe week groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi is het, he? Het is natuurlijk vlak bij mijn woonplaats en bovendien de woonplaats van twee lieve vriendinnen. We komen er best vaak.
  Vriendin 1 heeft ook een kleine verzameling heel oude en bijzondere tegels.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat leuk om zo via jouw foto's een kijkje te nemen in het museum. Zeker een bezoekje waard zo te zien!

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een prachtige reclame maak je voor dit museum. Het tegelwerk van de slagerij maakt me nostalgisch. Veel leuker zo dan de vleesafdeling bij Appie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hier ben ik vorig jaar nog geweest, ik was erg onder de indruk van alle moois die wij te zien kregen. Nu wil ik er weer heen, want er schijn nog met quilt-tegels ge-exposeerd te worden tot eind mei. Lieve groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Vanmiddag heb ik met mijn vader een bezoek gebracht aan het Tegelmuseum. Op het idee gebracht door dit bericht. Wat een prachtig museum! We hebben genoten. Bedankt voor de tip!
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Alyt, leuk dat jullie er zo genoten hebben en dat je het hier even laat weten.

  BeantwoordenVerwijderen